EditieNL

Mosterd, kanarie, oker of vanille: geel is dé modekleur van 2018

19 januari 2018 14:42 Aangepast: 14 februari 2018 00:57
Geel is de kleur! Beeld © iStock

Was het vorig jaar nog rood en roze, dit jaar moeten we ons in het geel hullen. Althans, als we de grote modemerken moeten geloven. Maar zijn we in Nederland wel klaar voor deze knalkleur, en hoe dragen we 'm?

Bij Versace en Balenciaga werd het al op de catwalk gespot en ook in winkels als H&M en Vero Moda hangt het volop: geel. De zonnige kleur is volgens kenners de modekleur van 2018, zowel voor mannen als voor vrouwen. 

Miniatuurvoorbeeld

Vlnr: Versace, Balenciaga, Lacoste en Trussardi op de catwalk. Bron: YouTube

Geel in de sale

Maar denken we daar in Nederland ook zo over? "De bekende uitdrukking is: geel komt in de sale", zegt kleurexpert Marijke Boudeling tegen Editie NL. "We vinden het leuk, maar eenmaal in het pashokje zijn we dan toch niet tevreden."

Marijke denkt dat de nuchtere houding van Nederlanders maakt dat 'we' geel niet zo leuk vinden. "Met geel steek je echt boven het maaiveld uit, je valt direct op. Misschien dat het daarom niet zoveel wordt gedragen in Nederland."

Voor iedere teint een tint

We zien de laatste jaren steeds meer felle kleuren in de winkels hangen. Vorig jaar waren roze en rood de modekleuren, nu komt er steeds meer oranje en dus geel in de winkels te hangen. Maar toch blijft geel een imago hebben van een kleur die niet iedereen kan 'hebben'.

Artikel gaat verder na de foto

Miniatuurvoorbeeld

Ook in de winkels hangt steeds meer geel, zoals hier bij The Sting. Foto: Editie NL

"Bij geel denken we vaak dat we er een beetje bruin voor moeten zijn, dus na de zomer dragen we het niet". Maar iedereen kan volgens Marijke geel dragen. Als je maar de juiste tint kiest. "Als je bleek en blond bent kan je beter vanillegeel nemen dan kanariegeel", zegt ze. "Op basis van je huid- en haarkleur kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor mais-, oker- of vanillegeel."

Geel op geel

Behalve met je huids- en haarkleur moet geel ook goed samengaan met de rest van je garderobe. "Draag geel juist met felle kleuren, of ton sur ton, dus geel op geel", raadt Lilian aan. "Klinkt heftig, maar juist als je het op iets bruins of zwarts draagt valt het geel extra op. Dan kun je het nog beter combineren met pastelkleuren of jeans.`

En geel komt misschien vaak in de sale, de kleur kan je ook succes opleveren. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatie. "Geel staat voor wijsheid en intelligentie, en het maakt dat je langer wordt onthouden". Dat betekent overigens niet dat je in een totaal gele outfit op gesprek moet komen. "Draag het op lichaamsdelen waar je tevreden over bent. De kleur trekt de aandacht daar naartoe."

Bekijk hier de reportage: 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore