Ga naar de inhoud
EditieNL

Zeer besmettelijke en dodelijke kattenziekte vastgesteld in regio Den Haag

Archieffoto. Beeld © iStock

In het Huisdierenziekenhuis in Honselersdijk is een geval van kattenziekte vastgesteld. De ziekte is besmettelijk en potentieel dodelijk voor katten.

De negen maanden oude kitten werd dit weekend opgenomen in Honselersdijk, nadat het al langer maag- en darmklachten had. "Hij was al getest op alle standaard dingen, maar er werd niks gevonden" vertelt dierenarts Dieneke Jongepier van het Huisdierenziekenhuis aan Editie NL. "Na zijn opname is er bloedonderzoek gedaan, waaruit bleek dat de kitten helemaal geen witte bloedcellen meer had. Toen wisten we dat het om kattenziekte ging."

Dodelijk

Kattenziekte of FPV is een zeer besmettelijk maagdarmvirus dat de witte bloedcellen in het lichaam aanvalt. Hierdoor valt de weerstand van de kat weg waardoor het bij uitblijven van behandeling altijd dodelijk is. Ook de kitten heeft het niet gered. "Zijn nieren en lever waren helemaal aangetast. We konden niks anders meer doen dan hem laten inslapen."

Omdat de kitten veel buiten kwam besloot het Huisdierenziekenhuis baasjes in de omgeving van Honselersdijk te waarschuwen. "We weten niet aan welke dieren hij gesnuffeld heeft of waar hij heeft gepoept, dus hij kan andere katten hebben besmet". Maar ook binnenkatten lopen gevaar op een besmetting omdat de ziekte ook via menselijk contact of een besmette ruimte kan worden overgedragen. "Je loopt de ziekte makkelijk naar binnen als je zand of poep onder je schoenen hebt. Dit is dus niet alleen overdraagbaar van kat tot kat."

Symptomen kattenziekte

  • Braken
  • Diarree
  • Uitdroging
  • Weinig eetlust
  • Plotselinge dood bij (jong-)volwassen katten met niesziekte-achtige klachten
  • Abortus 
  • Hersenschade bij kittens

Op dit moment is er alleen in de regio Den Haag een besmetting gevonden, maar volgens Jongepier komt een uitbraak van kattenziekte vaker voor. "We zien kattenziekte elk jaar wel eens ergens in het land voorkomen. De meeste uitbraken komen voor in asiels waar veel katten zitten die niet zijn ingeënt."

Niet elke kat ingeënt

De meeste katten worden tegen kattenziekte ingeënt, maar de laatste jaren ziet Jongepier het virus steeds vaker opduiken. "Er zijn genoeg mensen die hun katten niet of niet vaak genoeg inenten. Daarnaast halen sommige mensen hun kittens uit het buitenland, en die hebben niet altijde de juiste inentingen."

Baasjes die twijfelen of hun kat de kattenziekte hebben doen er goed aan de dierenarts te bellen. "Als je kat maag- of darmklachten heeft, laat hem dan testen. Maar eigenlijk geldt voor ieder baasje: check nog eens goed of en wanneer je kat is ingeënt tegen kattenziekte. Bij twijfel kun je dit altijd bij de dierenarts opvragen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.