EditieNL

Amerikaans model raakt tweede been kwijt aan 'tamponziekte'

16 januari 2018 12:31 Aangepast: 11 februari 2018 11:55
Lauren Wasser, een dag voordat haar tweede been werd afgezet. Beeld © Instagram

Drie jaar geleden werd haar rechterbeen afgezet, nu is het Amerikaanse model Lauren Wasser (29) ook haar linkerbeen kwijt. En dat allemaal omdat ze haar tampon te lang in liet zitten.

Toen Lauren 24 was werd ze bewusteloos in haar kamer gevonden. Ze bleek een hartaanval te hebben gehad en balanceerde op het randje van de dood. Na onderzoek bleek Lauren te lijden aan TSS. Toxisch Shock Syndroom, ook wel de tamponziekte genoemd, is een zeer zeldzame infectieziekte die veroorzaakt kan worden door het te lang dragen van een tampon. 

Meer informatie

Om de infectie te stoppen moest Laurens rechterbeen worden afgezet. Na de amputatie werd Lauren het gezicht van de ziekte. Ze wilde andere vrouwen bewust maken van het bestaan van de ziekte, omdat zij er tot dan toe ook nog nooit van had gehoord. 

Ook klaagde ze tamponfabrikant Kotex aan, omdat die er volgens haar te weinig aan deed om vrouwen te wijzen op mogelijke schadelijke effecten van tampons, en op de risico's wanneer je ze te lang inhoudt. Lauren had haar tampon die bewuste dag drie keer verschoond en had hem dus niet langer in dan fabrikanten aanraden (vier tot acht uur). "Je weet dat sigaretten dodelijk zijn, dus als ze toch rookt is het je eigen keus", vertelde ze eerder aan Vice. "Als ik alle info over TSS had gehad, had ik er ook voor gekozen nooit tampons te gebruiken."

Veel om voor te leven

Eind vorig jaar kreeg Lauren slecht nieuws: ook haar linkerbeen moest worden afgezet. Dat gebeurde eind vorige week, en zondag werd de eerste foto van Lauren zonder haar beide benen gedeeld. Daarop staat ze met paralympisch snowboarder Amy Purdy, die net als Lauren haar beide benen moest laten amputeren. "Dankjewel dat je me laat zien dat het leven alleen maar beter wordt, en dat ik veel heb om voor te leven", schrijft Lauren.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore