EditieNL

Slotenmakers makkelijk in te zetten voor inbraak: 'Heel kwalijk dat dit zomaar kan'

15 januari 2018 16:10 Aangepast: 16 januari 2018 10:50
Deze slotenmaker opent zonder vragen de voordeur Beeld © EditieNL

Slotenmakers controleren onvoldoende of degene voor wie ze het slot openmaken ook daadwerkelijk op het adres woont. Dat blijkt uit onderzoek van Editie NL. Slotenmakers openden zomaar drie huizen in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven zonder toestemming van de eigenaar.

Het onderzoek is gedaan nadat een 28-jarige inbreker vorige week een slotenmaker had ingeschakeld om een woning in Haarlem binnen te komen. Maar de bewoner was thuis en belde de politie. Die arresteerde de inbreker.

Het inzetten van een slotenmaker met valse voorwendselen blijkt heel eenvoudig. Editie NL-verslaggever Robert Schouten kwam probleemloos drie woningen binnen. Eén slotenmaker vroeg nog wel naar een rijbewijs, maar de andere twee openden zonder vragen het slot.  

Zo gemakkelijk ging het openmaken: 

De bewoners van de woningen waren door ons van te voren op de hoogte gebracht van onze test. 

Té gemakkelijk

Voorzitter Bart Adema van de Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde vindt dat de slotenmakers in onze test wel erg weinig vroegen. "Dit ging eigenlijk té gemakkelijk. Er werd door deze mannen heel weinig gevraagd."

Het probleem ligt volgens Adema mede in het gebrek aan standaardprocedures. "We hebben als slotenmakers geen protocollen. Slotenmakers gaan vooral op hun onderbuikgevoel af. Daar komt nog bij dat iedereen zich slotenmaker kan noemen. Het is geen beschermd beroep." 

Kamervragen

Verschillende fracties in de Tweede Kamer willen naar aanleiding van de test opheldering van de minister van Jusitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en gaan Kamervragen stellen. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: "De slotenmaker heeft een plicht om te controleren of degene voor wie hij de deur opent ook op dat adres woont. Dit kan door simpele vragen te stellen zoals: 'Waar ligt de sleutel binnen, wat tref je aan?' Of door aan te bellen bij de buren. Daarom is dit zo kwalijk." 

De PVV-fractie vindt het 'heel kwalijk' dat dit zomaar kan. PVV-kamerlid Lilian Helder: "Ongelooflijk. Slotenmakers zouden sowieso NAW-gegevens van klanten moeten kunnen opvragen, zoals in België verplicht is." Daarnaast moet er volgens Helder een keurmerk voor slotenmakers komen. Het CDA vindt het 'bijzonder' dat je zo makkelijk een huis inkomt. Madeleine van Toorenburg: "Ik wist niet dat dit zo gemakkelijk kon." Daarom pleit ook het CDA voor een keurmerk voor slotenmakers. 

Volgens de VVD zijn slotenmakers die zomaar een deur openmaken mogelijk strafbaar. VVD-kamerlid Foort van Oosten: "het ongeoorloofd binnentreden van een woning is verboden, dat is huisvredebreuk. De slotenmaker is dus mogelijk zelfs strafbaar als hij geen toestemming heeft van de (daadwerkelijke) bewoner. Hij moet dus goed nagaan of de klant ook werkelijk de eigenaar van het pand is."

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore