EditieNL

Hond Chaos spoort samen met baasjes Astrid en Jan vermiste honden op

12 januari 2018 15:44 Aangepast: 12 januari 2018 18:32
Jan en Astrid met hondje Chaos Beeld © EditieNL

Het is de nachtmerrie van elke hondeneigenaar: je hond raakt vermist. Al meer dan tien jaar zetten Jan en Astrid zich vrijwillig in voor dat soort mensen. En dat doen ze op een bijzondere manier: ze hebben een speurhond getraind om andere honden op te sporen.

Als ze benaderd worden door een baasje, dan twijfelen Jan en Astrid geen moment: met hun speurneuzen én hondje Chaos schieten ze te hulp. 

"Ik ben er jaren geleden mee begonnen. Ik zat in de hondensport, en later in het reddingswerk", zegt Jan de Vries tegen Editie NL. "Toen dacht ik 'als ze een menselijke geur kunnen opsporen, moeten ze dat ook met honden kunnen'." Dus besloot hij zijn hond extra training te geven, om mensen te helpen die hun hond kwijt zijn. 

Vrijwillig

Ondertussen hebben hij, en zijn vriendin Astrid een goede naam opgebouwd als hondenspeurders. Ze worden regelmatig gevraagd, en gaan vrijwillig op pad. "We vragen alleen onkostenvergoeding voor de benzine. We rijden van Brabant naar Groningen, en gaan zelfs naar Duitsland." In oktober hebben ze een nieuwe auto gekregen, en sindsdien hebben ze al 13.000 kilometer gereden. Vooral voor dit werk. 

Door de jaren heen hebben Jan en Astrid al met verschillende honden gewerkt, en nu speuren ze met een Duitse Herder genaamd Chaos. Met zijn training zijn ze begonnen toen hij acht weken oud was, nu is het dier 2,5 jaar. Sinds Chaos in augustus is begonnen hebben ze al zo'n tien honden opgespoord. In de jaren hiervoor heeft Jan met andere speurhonden ongeveer 70 honden teruggevonden. 

Heel heftig

In 2017 zijn er 9.609 honden als vermist opgegeven bij Amivedi, het belangrijkste meldpunt voor vermissingen. De meeste zaken worden gelukkig snel opgelost. Toch is het voor baasjes vaak heel heftig als hun hond vermist is, en dat kan Jan goed begrijpen. "Ik zou knettergek worden als mijn hond weg zou zijn."

Helaas lopen de zoektochten niet altijd goed af. "Ik vind ook wel eens een hond die al is overleden, of verdronken. Toch kunnen de mensen dan wel iets afsluiten, en het een plek geven." 

Geen wondermiddel

Wel vindt Jan het belangrijk om duidelijk te maken dat een speurhond geen wondermiddel is. "We vinden wel eens een hond neus aan neus met Chaos terug, maar dat is zeldzaam." Heel vaak wijst zijn hond het zoekteam in de goede richting. "We kunnen dan heel snel de richting, en het gebied bepalen. Dat is echt de kracht van een speurhond."

Bekijk hier de reportage

 

Wat je volgens Jan kunt doen als je hond weg is:

  • Ga niet met een grote groep de hond 'achterna lopen'. Dit kan de hond afschrikken, en de geursporen verstoren. Je kunt beter mensen op strategische plekken laten spotten
  • Leg gedragen kleding op de plek van de vermissing. Het kan zijn dat de hond de geur herkent en eropaf komt
  • Je kunt ook een voerbakje maken met pens, dat ruiken ze op flinke afstand
  • Deken, halsband en andere geurbronnen inpakken, dat kan speurders later helpen
  • Altijd de dierenambulance en Amivedi bellen. Zorg ook dat de chipregistratie op vermist wordt gezet

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`