Ga naar de inhoud
EditieNL

Daten in een escaperoom? 'Je leert elkaar pas echt kennen als je opgesloten zit'

Jelle en Marcella op date in een escaperoom Beeld © EditieNL

Niet een bioscoop of restaurant, maar een escape room zou de perfecte plek voor een eerste date zijn. Door onder druk je hersens te kraken leer je elkaar écht kennen. Met dat idee zijn ze in Eindhoven begonnen met een serie 'escaperoomdates'.

"We kwamen op het idee na een huwelijksaanzoek dat hier was gedaan door een klant", zegt Tom Jacobs van Escaperoom Eindhoven tegen Editie NL. "Dat bracht ons op de vraag: kan er tijdens de ontsnapping ook liefde ontstaan?" 

Matchmakers

Dus besloten ze het te testen met een serie 'escaperoomdates'. De kandidaten moeten een omschrijving van zichzelf en de perfecte partner opgeven en worden dan in groepjes van zes mensen ingedeeld. Escape Room Eindhoven deelt iedereen in in leeftijdsgroepen, en zorgt er voor dat er iemand bij zit die aan jouw omschrijving voldoet. 

"Eigenlijk zijn we dan een soort matchmakers", zegt Jacobs. Een deel van het team heeft een achtergrond in Human Resource Management en psychologie, en is dus getraind in het koppelen van mensen. Jacobs hoopt dat de escaperoom werkt als een soort snelkookpan. "Je leert elkaar namelijk pas echt kennen als je opgesloten zit." 

Super goed idee

Dating-expert Tosca Sel noemt het een 'super goed idee'. "Je kunt meteen zien of iemand fanatiek is of een lamlul", zegt ze. "In plaats van tegenover elkaar te zitten kun je om elkaar heen draaien, ruiken, dingen doen." Volgens Sel is een bioscoopavondje of een etentje geen goed idee, omdat je helemaal afhankelijk bent van je eigen kwaliteiten. 

"Een ander voorbeeld: Vrienden van mij gingen met 2 euro de rommelmarkt op om een cadeautje voor elkaar te kopen. Zo leer je elkaar kennen", vertelt ze. "Eigenlijk zou ik aanraden alles te doen, behalve zitten."

Adrenaline

Ook voor wetenschapper Tila Pronk klinkt een date in een escape room logisch, zij doet als sociaal psycholoog onderzoek naar de liefde. "Als je zenuwachtig bent komt er adrenaline vrij en dat zenuwachtige gevoel is het zelfde gevoel dat je krijgt als je verliefd bent", legt ze uit. 

"Ons hoofd kan moeilijk onderscheid maken tussen omstandigheden. Dus weet niet of het om zenuwen of een gevoel van liefde gaat. De succesfactor is dan groter, ook als je daar bewust van bent. Je houdt jezelf dus een beetje voor de gek."

Bekijk hier de reportage

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.