Ga naar de inhoud
EditieNL

Van plan seks te hebben? Eerst even via een app vastleggen wat je wel en niet wil

Beeld © Getty

Stel je komt tijdens het uitgaan een leuke man of vrouw tegen. Het is gezellig en jullie besluiten de nacht met elkaar door te brengen. Wat doe je vervolgens? Met de app LegalFlings vastleggen wat je wel en niet toelaat in bed natuurlijk.

Althans, dat hopen de Nederlandse bedenkers van de app: jurist Rick Schmitz en ontwerper Arnold Daniëls. Aanleiding is het idee van de Zweedse regering om een wet in te stellen waarin staat dat je eerst toestemming van beide partijen moet hebben om seks te hebben. Zweden kwam met dit plan naar aanleiding van de #MeToo-discussie.

Omdat het nogal onwaarschijnlijk is dat je vooraf met een bedpartner er eens even goed voor gaat zitten om een contract te ondertekenen, bedachten de appbouwers van LegalThings een manier om dit proces makkelijker te maken.

Soort Tikkie


De app werkt als een soort Tikkie

, legt ontwerper Arnold Daniëls aan EditieNL uit. De app waarmee je een betaalverzoek naar iemand kunt sturen, die door een ander alleen nog maar geaccepteerd hoeft te worden. Met LegalFlings werkt het eigenlijk net zo. Via de app vullen beide partijen in of ze het wel of niet goed vinden dat er foto's en filmpjes worden gemaakt en of er toestemming wordt gegeven voor bijvoorbeeld bondage. Vervolgens hoeft het contract alleen nog geaccepteerd te worden.

Volgens de makers sta je met deze app sterker als er regels worden overtreden. Als er sprake is van contractbreuk is het makkelijker om je gelijk te halen, dan wanneer er geen contract is, zo stellen zij.

Geen bewijs

Het lastige bij seksueel misbruik is dat het vaak moeilijk te bewijzen is en dat het vaak het ene woord tegen het andere is. Dat gaat deze app dan ook niet oplossen, zegt Daniëls. "Deze applicatie is bedoeld voor twee welwillende personen. Nu zijn er soms gevallen waarbij het niet duidelijk is wat de een wel of niet wil, waardoor de ander soms onbedoeld over de schreef gaat. Dat moet LegalFlings voorkomen."

Zedenadvocaat Richard Korver zei vorige maand tegen EditieNL dat het vastleggen van toestemming voor seks 'de wereld op zijn kop is'. "Wij gaan ervan uit dat iemand onschuldig is tot de overheid heeft bewezen dat er schuld is. Met zo'n contract draai je het eigenlijk om. Je zegt: toont u maar aan dat u toestemming had."

Praktische bezwaren

Ook stuit een 'sekscontract' op allerlei praktische bezwaren, zegt Korver. "Stel nou voor dat je tijdens de seks ook nog denkt: ik zou iemand wel willen strelen of aaien, iets wat niet in het contract is vastgesteld. Moet je dan stoppen met de seks, een nieuw contract tevoorschijn halen en vragen: wil je dit vakje ook nog aankruisen?" 

Dat probleem moet LegalFlings oplossen, zegt Daniëls. "In de proefversie worden nu vijf vragen gesteld over wat je wel of niet wil, maar dat lijstje moet nog uitgebreider worden. Hierdoor heb je vooraf duidelijk gecommuniceerd wat je normen en waarden zijn."

Downloaden

De app is overigens pas over een paar weken te downloaden in de App Store of via Google Play. De app is nu nog in ontwikkeling. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.