EditieNL

Rotterdamse agent: 'Stop met het fotograferen en filmen van dode slachtoffers'

12 januari 2018 11:05 Aangepast: 08 februari 2018 07:29
Archieffoto. Hulpdiensten schermen plek met dodelijk slachtoffer af. Beeld © ANP

Hoe zou jij het vinden om een overleden geliefde op sociale media te zien, nog voordat je te weet dat diegene dood is? Die vraag stelt een Rotterdamse agent. Hij verbaast zich erover dat omstanders bij een dodelijk ongeluk er soms veel voor over hebben het slachtoffer te fotograferen en te filmen.

Agent Remy Hartog doet zijn relaas op Twitter en Instagram. "Afgelopen week was ik betrokken bij een melding waar een overleden persoon werd aangetroffen op straat", schrijft hij. "Om vast te stellen hoe deze persoon is komen te overlijden, moet er onderzoek gedaan worden. Wij moesten veel moeite doen om te voorkomen dat de overleden persoon op de foto gezet of gefilmd werd."

Volgens de agent gebeurt het steeds vaker dat hij en zijn collega's moeten voorkomen dat een overleden persoon herkenbaar op sociale media verschijnt. Dat zit niet alleen gedegen onderzoek in de weg, schrijft hij, het is ook respectloos.

 

Afgelopen week was ik betrokken bij een melding waar een overleden persoon werd aangetroffen op straat. Om vast te stellen hoe deze persoon is komen te overlijden moet er onderzoek gedaan worden. Wat mij zeer verbaasde en waar ik echt boos om werd is het gebrek aan respect bij sommige mensen. Wij moesten veel moeite doen om te voorkomen dat de overleden persoon op de foto gezet werd of gefilmd. Naast dat wij een gedegen onderzoek willen doen naar de doodsoorzaak moeten wij de laatste tijd steeds meer voorkomen dat een overleden persoon (deels) herkenbaar op social media verschijnt. In het verleden heb ik het meegemaakt dat kinderen via social media een foto zagen van hun overleden vader voordat wij de kans hadden om een slecht nieuws gesprek te houden. Hoe zou jij het vinden om een geliefde zo op het internet tegen te komen. Besef wat voor extra leed je kan veroorzaken bij nabestaanden. Denk na over de gevolgen wat een foto of filmpje kan veroorzaken bij anderen. #respect #rtvrijnmond #hartvannederland #ad #politie #rotterdam #socialmedia

Een bericht gedeeld door jeugdagentRemy (@jeugdagentremy) op

Overleden vader

"In het verleden heb ik meegemaakt dat kinderen via sociale media een foto zagen van hun overleden vader, voordat wij de kans hadden om een slechtnieuwsgesprek te houden", schrijft Hartog. "Hoe zou jij het vinden om een geliefde zo op het internet tegen te komen?"

Besef daarom wat voor extra leed je met zo'n foto of filmpje kunt veroorzaken bij nabestaanden, besluit Hartog zijn emotionele oproep. "Het respect is ver te zoeken."

Onvrede

Het is niet voor het eerst dat agenten hun onvrede uiten over omstanders die filmen en fotograferen. Een paar maanden geleden postte de politie in Woerden een bericht op Facebook waarin zij hun ongeloof uitdrukten. Terwijl zij een slachtoffer reanimeerden, schoot een persoon te hulp, de overige omstanders filmden het tafereel met hun smartphone. "Deze vorm van ramptoerisme is voor ons onbegrijpelijk en is volledig respectloos."

Ook de burgemeester van Almelo uitte zijn ongeloof op Facebook nadat omstanders vorig jaar het slachtoffer van een dodelijk ongeluk op sociale media hadden gezet. "Peilloos gebrek aan medeleven en fatsoen."

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`