EditieNL

'Voeding met rauw vlees voor huisdieren zit vol ziekmakende bacteriën'

12 januari 2018 15:45 Aangepast: 12 januari 2018 16:15
Archieffoto. Beeld © iStock

Kijk uit met het voeren van rauw vlees aan je hond of kat. Met die waarschuwing komen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Zij ontdekten dat er veel schadelijke en zelfs levensbedreigende bacteriën zitten in diervoeding gemaakt van rauw vlees, die gewoon in de winkel te koop is.

Rauwe voeding en een stukje orgaanvlees op z'n tijd; voor veel baasjes is het een vast onderdeel van het dieet van hun huisdieren. Toch bestaat er veel discussie over het voeren van rauw vlees, dat voor dier én mens schadelijk zou kunnen zijn. Daarom besloten de Universiteit Utrecht en het RIVM uit te zoeken hoeveel ziekteverwekkers er in veelverkochte rauwe voeding zit.

Bevindingen

De wetenschappers onderzochten 35 verschillende soorten diervoeding met rauw vlees van acht bekende merken, verkrijgbaar in supermarkten en speciaalzaken.

  • In bijna de helft van de producten (43 procent) werd de listeriabacterie aangetroffen, een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken.
  • Een kwart (23 procent) van de producten bevatte de e coli-bacterie, die vaak oorzaak van misselijkheid en diarree is. Ook kan de bacterie nierschade veroorzaken, vooral bij kinderen.
  • Ook de salmonella-bacterie, die voor buikpijn en koorts kan zorgen, werd in 20 procent van de producten aangetroffen.
  • Ook bevatte 15 procent van de onderzochte rauwvoeding toxoplasma, een parasiet die kan zorgen voor Toxoplasmose. Bij zwangere vrouwen kan een infectie leiden tot een miskraam of blijvende aandoeningen bij het ongeboren kind.
Bron: Universiteit Utrecht

Kinderen en zwangere vrouwen

"Dieren worden hier vaak niet ziek van, maar mensen wel", vertelt een van de onderzoekers, microbioloog Paul Overgaauw. Deze bacteriën kunnen makkelijk op mensen overgaan bij het bereiden van het voedsel, het schoonmaken van de voerbakken of het knuffelen met huisdieren. "Vooral voor mensen met een lagere weerstand, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen, kan dit gevaarlijk zijn."

Precieze ijfers over het aantal infecties van mensen door diervoeding zijn er niet, omdat het verband vaak moeilijk aan te tonen is. "Er zijn maar weinig huisartsen zijn die bij een besmetting meteen vragen: heb je huisdieren, en wat geef je ze te eten? Terwijl dat wel meer inzicht kan geven in het risico."

Voorzichtiger met hygiëne

Overgaauw noemt de resultaten belangrijk, al hoeven baasjes volgens hem niet te stoppen met het geven van rauwe voeding. "We weten dat de discussie over rauwe voeding een moeilijke is, veel baasjes zijn ervan overtuigd dat dieren er gezonder van worden", zegt Overgaauw. "Maar we kunnen wel voorzichtiger zijn. We doen vaak alsof onze dieren een familielid zijn, maar ze blijven dieren. Ze vegen hun voeten niet bij het binnenkomen, likken hun eigen achterwerk. Let dus goed op hygiëne bij het bereiden, laat je niet in het gezicht likken en laat de kat niet over het aanrecht lopen."

Veel fabrikanten van rauwe diervoeding hebben al een hygiëne-waarschuwing op de verpakkingen staan, maar volgens Overgaauw zouden hier wettelijke richtlijnen voor moeten komen. "In Engeland is dit al verplicht, dat zou hier ook zo moeten zijn. Door een duidelijke waarschuwing weten baasjes wat de risico's zijn."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore