Ga naar de inhoud
EditieNL

Dikke hond afgemaakt na dieet van frikandellen: vertroeteling of mishandeling?

Beeld © ANP

Een hond in Vlaardingen moest worden afgemaakt, omdat hij veel te dik was geworden door een dieet van worsten en frikandellen. De eigenaren zijn veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur. Zelf vonden ze dat ze hun dier alleen maar vertroetelden. En dat is een valkuil voor meer huisdiereneigenaren.

Het OM had een taakstraf geëist tegen het tweetal wegens ernstige verwaarlozing van hun bordercollie Balto. De hond was zo dik geworden dat hij op dringend advies van de dierenpolitie en de inspectie moest worden afgemaakt. Eerder dit jaar dreigde de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) al om de hond weg te halen bij het tweetal. 

Het dier woog toen 40 kilo, terwijl soortgenoten 13 tot 20 kilo wegen. Volgens LID had de hond op dat moment moeite om op te staan. De eigenaren verklaarden tegen RTV Rijnmond er niks van te snappen, en zich als criminelen behandeld te voelen. "Het enige wat we hebben gedaan is dat we Balto dertien jaar lang hebben vertroeteld. Nu worden we behandeld als misdadigers."

'Huisdier de koning van het gezin'

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar volgens dierenfilosoof Erno Eskens is het vertroetelen van dieren wel echt iets van deze tijd. "Vroeger waren de verhoudingen tussen het baasje en huisdier heel anders", zegt hij. "Toen stond de hond nog onderaan de ladder, terwijl het huisdier vandaag de dag juist vaak de koning van het gezin is."  

Mensen vinden het volgens Eskens tegenwoordig vaak moeilijk om grenzen te stellen. "De hond bepaalt wat de pot schaft. Als hij iets niet lekker vindt, krijgt hij wat anders te eten". Volgens hem moet je als baasje echt doorzetten om ze andere dingen te leren eten. "Mensen vinden het snel zielig, terwijl het erger is als je huisdier veel te zwaar wordt". 

Lieve ogen

Hondenbezitter Ammy herkent het verhaal van Eskens wel. "Mijn hond Dex is wel echt te zwaar", zegt ze. Haar hond hoort 30 kilo te zijn, maar hij weegt 50. "Ik heb hem van iemand overgenomen, en hij was wel al te dik toen ik 'm kreeg. Maar ik heb hem zelf ook wel echt te veel te eten gegeven", legt ze uit. Daarom gaat ze het beest nu ook op dieet doen. 

Thumbnail
Ammy met haar hond Dex

Volgens Ammy heeft haar hond altijd honger. "Dan kijkt hij me aan met die lieve ogen alsof hij al een week geen eten heeft gehad." En ze zegt dat haar hond dat bij iedereen doet. "De hele buurt houdt van Dex en ze geven hem allemaal wat lekkers als ze hem zien." 

Gezondheid in gevaar 

Terwijl het misschien niet verkeerd bedoeld is, snapt Eskens wel dat de hondeneigenaren in Vlaardingen veroordeeld zijn. Zeker omdat de hond echt problemen kreeg met zijn gezondheid. "Ik vind het wel terecht", zegt hij. "Als je door voeding de gezondheid van je dier zozeer in gevaar brengt dan zou dat inderdaad strafbaar moeten zijn. Voeding valt gewoon onder de zorg van je dier."

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl: