Ga naar de inhoud
Verstandelijk beperkt

'Waarom mag ik wel studeren, en mijn zus met een verstandelijke beperking niet?'

Amy (L) en Romee. Beeld © Romee

'Waarom halen wij de mensen die het langst nodig hebben om te leren het eerst van school af?', vraagt de 19-jarige Romee zich af. Haar zus Amy (22) is verstandelijk beperkt en wil heel graag studeren, maar dat is in Nederland niet mogelijk door haar beperking. Daarom schrijft ze een open brief aan Mark Rutte op Facebook.

"Beste minister-president", zo begint de open brief van Romee, die daarna schrijft dat ze zelf al een aantal jaar met veel plezier studeert. "Wanneer ik dit heb afgerond, is er weer een nieuwe uitdaging voor mij: een master. Op deze manier kan ik een leven lang leren. Dank u wel hiervoor". Haar verstandelijk beperkte zusje heeft dat voorrecht niet. "Op haar twintigste verjaardag moest zij school verlaten. Er is geen passende onderwijsinstelling voor haar."

Artikel gaat verder na het bericht

'Mijn zus is zeker niet dom'

Nadat de mensen met een verstandelijke beperking het Voortgezet Speciaal Onderwijs hebben afgerond is het de bedoeling dat zij gaan werken of naar een dagbesteding gaan, vertelt Romee. "Een enkeling stroomt door naar het mbo, maar de ervaring leert dat hier gewoonweg niet genoeg begeleiding is voor deze mensen."

Romee is daar boos over, want volgens haar zouden mensen als haar zusje ook gewoon door kunnen leren. "Mijn zus wil ook graag studeren. Mijn zus is zeker niet dom, ze heeft alleen een verstandelijke beperking. Door deze beperking is het in Nederland voor haar onmogelijk om te studeren."

Petitie gestart

En dat terwijl Amy niets liever wil dan doorleren, vertelt Romee aan Editie NL. "Ik heb haar een dag mee naar mijn studie genomen, ik heb haar die dag helemaal op zien bloeien. Hier werd ze echt gelukkig van."

Romee is daarom een petitie gestart om hier verandering in te brengen. "Ik wil dat hier aandacht voor komt", vertelt ze. "Het is toch van de zotte om juist de mensen die het langst nodig hebben om te leren, het eerst van school te halen? En juist omdat ze het zo graag wil, waarom zouden we dat van haar afpakken?"

'Nederland komt belofte niet na'

Romee vraagt zich in haar open brief af waarom dit zo is. "In 2016 tekende Nederland het VN-verdrag Handicap. Dit staat voor gelijke rechten op het gebied van passend onderwijs voor iedereen, en dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking Op dit moment komt Nederland deze belofte niet na. En dat vind ik niet kunnen."

Daarom doet ze een oproep aan de minister-president: "Ik hoop dat u het met mij eens bent, minister-president. Ik hoop dat wij hier samen verandering in kunnen brengen. Laten we ervoor zorgen dat er een onderwijsinstelling komt waar mensen met een verstandelijke beperking kunnen studeren. Zodat niet alleen ik, maar ook mijn zus de kans krijgt om door te leren."

Reactie Ministerie van OCW

"Wij gaan niet in op individuele situaties, maar het klopt dat mensen met een verstandelijke beperking niet altijd een reguliere studie kunnen volgen", laat het ministerie van Onderwijs weten. "Tussen de leeftijd van 12 en 20 jaar volgen zij speciaal voortgezet onderwijs, maar er is mogelijkheid tot verlenging als dat de kans op een diploma of arbeidsplek vergroot". Zo is er wel mogelijkheid tot instroom in een mbo-studie. "De deur gaat met 20 jaar dus niet meteen dicht, maar het is aan de onderwijsinstelling om daar een officiele aanvraag voor te doen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore