EditieNL

'#MeToo-beweging slaat door, straks durven mannen niet meer te flirten'

10 januari 2018 14:42 Aangepast: 10 januari 2018 18:33
Beeld © iStock

Honderd Franse invloedrijke vrouwen vinden dat de #MeToo-beweging is ontaard in 'feminisme dat is omgeslagen in mannenhaat ', dat schrijven ze in een open brief. Veel mensen reageren boos op de brief, maar er klinken ook veel positieve geluiden.

De vrouwen vinden het natuurlijk goed dat de Weinstein-affaire voor een terechte bewustwording van seksueel geweld tegen vrouwen heeft gezorgd. Maar het slaat door, vinden ze. "Mannen worden zomaar gelijkgesteld met seksuele misdadigers, zonder dat ze de mogelijkheid krijgen om zich te verdedigen of überhaupt te antwoorden. Terwijl ze misschien alleen een knie hebben aangeraakt", schrijven ze in de brief

De rol van een prooi

Ze vinden dat je als vrouw op een andere manier moet kunnen reageren dan alleen maar in de rol van een prooi. 

En in deze mening deelt Muriel Oonincx, hoofdredactrice van vrouwenblad Famme.nl, met de vrouwen. "Natuurlijk moeten we wel onthouden dat de Fransen over het algemeen een volledig andere seksuele moraal aanhouden dan wij hier in Nederland: zij zijn daar vrijer in. Maar deze vrouwen hebben zeker een punt, naar mijn mening."

Van verkrachting tot verkeerde opmerking

"En natuurlijk is verkrachting en aanranding verschrikkelijk", stelt Muriel voorop. "En mannen als Harvey Weinstein moeten keihard aangepakt worden. Maar de discussie slaat, zoals de Franse vrouwen zeggen, een beetje door. Waardoor mannen niet eens meer een flirtpoging durven te wagen."

"#MeToo is zo breed, het gaat van verkrachting tot een vulgaire opmerking die verkeerd is ingeschat. Ik kan begrijpen dat dit het voor mannen niet makkelijker maakt, om ons vrouwen te begrijpen."

'Wees duidelijk'

"Vrouwen hebben het recht om te zeggen wanneer ze ergens niet gediend van zijn. En dat is ook belangrijk, want de ene vrouw staat daar anders in dan een andere vrouw. Dus ben hier duidelijk over."

En daar is versiercoach Tim Veninga het mee eens. "Mannen weten niet meer wat wel en niet kan. Mannen zijn klunzig van nature, vrouwen 'moeten' daarom vaak aangeven aan de man wat ze wel en niet prettig vinden. Niet alleen op seksueel gebied, maar in heel veel situaties."

Ja, nee, nee , ja

"We moeten niet vergeten dat het geen discussie is over of aanranding en verkrachting goed of slecht is", vertelt Veninga. "Natuurlijk moeten mannen met hun poten van vrouwen afblijven, als vrouwen er niet gediend van zijn. En natuurlijk moeten mannen die de signalen van vrouwen volledig negeren, gestraft worden.

"Maar probeer je wel bewust te zijn van de verschillen tussen personen. De een zegt 'ja', maar bedoelt 'nee' om niet lullig over te komen. De ander zegt 'nee' maar wil eigenlijk 'ja'. Dus probeer je als vrouw duidelijk op te stellen, zodat een man de signalen kan lezen. En spreek het uit, als het te ver gaat."

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Editie NL - Geertje van de Ven
`