EditieNL

Video: walvis redt duiker van haai: 'Hij wilde zorgen dat ik veilig was'

10 januari 2018 10:11 Aangepast: 18 januari 2018 17:57
Nan Hauser werd constant weggeduwd door de walvis. Beeld © Nan Hauser & Dick Harrewijn

De Amerikaanse zeebioloog Nan Hauser had het altijd al gezegd: als ze zou overlijden, zou het door toedoen van een walvis zijn. Maar afgelopen weekend waren het haar favoriete dieren die juist haar leven redden, en de beelden daarvan gaan het internet over.

Nan (63) reist de hele wereld over om onderzoek te doen naar het gedrag en de leefwereld van bultrugwalvissen, voor haar organisatie Center for Cetacean Research and Conservation. Daarvoor gaat ze vaak het water in om zich tussen de enorme zoogdieren te zwemmen en hen beter te leren kennen.

Zoogdier van 25.000 kilo

Omdat ze al honderden keren met de bultruggen had gezwommen, wist Nan dat ze op een bepaalde afstand van de weg moest blijven. Een aanraking van een vin of staart kan namelijk heel hard aankomen en zelfs dodelijk zijn. Nan schrok dan ook enorm toen een van de walvissen ineens tegen haar aan zwom.

Het dier bleef haar maar wegduwen. Nan deed hetzelfde, ze probeerde hem zachtjes van haar weg te duwen, bang dat ze geplet zou worden door het 14 meter lange dier. "Hij deed niet ruw, maar het is wel een zoogdier van 25.000 kilo", vertelt ze aan de Press Herald. "Ik bleef rustig, in de hoop dat hij mijn angst niet zou voelen."

Artikel gaat verder na de video

Wachten op de klap

Tien minuten lang, die volgens Nan voelden als drie uur, werd haar worsteling met de bultrug vastgelegd door haar Nederlandse duikgenoot. Die stopte op een gegeven moment met filmen, bang dat hij de dood van zijn collega in beeld zou brengen. Ook Nan dacht dat haar laatste uur had geslagen. "Zijn ogen waren groot, ik wachtte al op de klap."

Wat Nan op dat moment nog niet zag, was dat er een tijgerhaai achter de walvis zwom. Het zoogdier wilde de duikster beschermen tegen het roofdier, denkt Nan achteraf. "Hij wilde zeker weten dat ik veilig was". Door haar af te schermen, wilde de bultrug voorkomen dat de gevaarlijke haai Nan zou zien.

Onbaatzuchtig

Eenmaal aan land kan Nan nog steeds niet geloven wat er is gebeurd. "Ik geef het toe, in de 28 jaar dat ik deze dieren bestudeer heb ik dit nog nooit meegemaakt", zegt ze. "Maar ze staan bekend als heel onbaatzuchtig, ze beschermen ook wel eens een zeehond tegen roofdieren door hun vin over hen heen te slaan."

Wat de ware bedoelingen van het dier waren zal Nan nooit weten, maar ze deelt de beelden in de hoop anderen meer te leren over bultruggen. De beelden bereiken in ieder geval veel mensen: in twee dagen is de video al meer dan een miljoen keer bekeken.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`