Hartverwarmend

Winnaars Postcodekanjer richten fonds op voor buren zonder lot

09 januari 2018 14:53 Aangepast: 09 januari 2018 23:20
Winnaars vieren feest in Eastermar waar de Postcodekanjer van 53,9 miljoen euro viel. Beeld © anp

Het dorpje Eastermar in Friesland is sinds begin januari miljoenen euro's rijker. Leden van de Postcode Loterij wonnen daar enorme bedragen, maar de pechvogels zonder lot blijven beteuterd achter. Drie winnaars uit het plaatsje besloten daarom om een sociaal fonds op te richten. "Het moet geen dorp worden van voor en na het vallen van de Kanjer."

Ruim een kwart van de inwoners van Eastermar kreeg vorige week te horen dat het per huishouden tot bijna 77.000 euro heeft gewonnen. Een veel groter bedrag dan de meeste mensen aanvankelijk dachten.

Alleen maar van kunnen dromen

Ook Nynke de Jong en haar man Anne Oosterdijk hadden hier alleen maar van kunnen dromen. Toch stond voor hen vooraf vast dat als het zo mocht zijn, ze de prijs hoe dan ook zouden delen.

"Wij dachten altijd: als we een keer een groot bedrag winnen dan gaan we dat niet voor onszelf houden. Toen we hoorden wat we hadden gewonnen zei mijn man direct: ik ga een fonds oprichten", vertelt Nynke aan Editie NL.  

Miniatuurvoorbeeld

Het dorpje Eastermar in Friesland. (Foto: Rienk Vlieger)

Kind kan niet mee op schoolreis

Samen met dorpsgenoot Albert Kieft, ook een lotwinnaar, zijn de Friezen begonnen met de opzet van het Eastermarder Kanjerfonds. "Er zijn zoveel mensen die een aanzienlijk bedrag hebben gewonnen, als iedereen alleen al honderd euro inbrengt dan heb je al gauw 30.000 euro. Maar het is natuurlijk ieder voor zich om te besluiten wat ze ermee willen doen." 

Volgens Nynke is Eastermar een hele hechte gemeenschap. Ze hoopt dat dat ook na de prijzenregen zo blijft. "Ik zie nu veel buren die hun keuken gaan verbouwen of een nieuwe auto kopen. Maar daarnaast wonen ook mensen die hun kind niet eens op schoolreisje kunnen laten gaan", zegt Nynke. "Het moet gewoon geen dorp worden van voor en na het vallen van de Kanjer." Als het aan haar ligt gaat iedereen uit Eastermar er dus op vooruit, ook de mensen die niks hebben gewonnen. "Als je buren heel krap zitten en je hebt een goede band met ze dan steun je ze, dat doe je gewoon."

Een nieuwe wasmachine

Veel lotwinnaars hebben al aangegeven dat ze graag willen doneren. Waar het geld van het fonds precies naartoe gaat en hoe het wordt verdeeld is nog niet helemaal bekend, maar volgens Nynke heeft het geld in ieder geval een sociaal-maatschappelijk doel. "Je kunt denken aan mensen die in de bijstand leven en die bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine nodig hebben. Of instanties als de Voedselbank."

Voor het verdelen van het geld krijgen de initiatiefnemers hulp van een notaris van buiten het dorp. Ook heeft de burgemeester van de gemeente Tytsjerksteradiel, waar Eastermar onder valt, aangegeven beschermheer van het fonds te willen worden. "Hij was heel enthousiast en staat helemaal achter ons." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van