Een schaamteloze actie in café Nikki's in Dalfsen afgelopen weekend. Daar werd tijdens een kroegavond de collectebox die voor Make-a-Wish op de bar stond, geplunderd. Uitbater Robert Lans laat het er niet bij zitten en dreigt de beelden van de dader online te zetten.
Lans is vooral woest omdat op de doos met grote letters Make-A-Wish staat en de dader weet dat het geld voor het goede doel bestemd is. De stichting Make-A-Wish zet zich in om wensen van ernstig zieke kinderen uit te laten komen. Lans: "Ik ben enorm boos en echt teleurgesteld. Ik vind het echt diep triest. Hoe diep kun je zinken?"
Om de dader aan te moedigen zich te melden, dreigt de kroegbaas in een Facebook-bericht camerabeelden van de dief online te zetten. "Meld je zsm bij mij, anders kijken we de camera’s na, en wordt het publiekelijk gemaakt." Of de beelden ook gevonden worden is alleen nog de vraag. "We hebben de juiste beelden nog niet boven water, maar zijn nog steeds hard op zoek naar het moment waarop de diefstal te zien is," vertelt de kroegbaas aan EditieNL.
Onherkenbaar
Mocht Lans de beelden vinden en online zetten dan maakt hij dader wel onherkenbaar. "We doen dit in eerste instantie met een balkje, dat vind ik wel zo netjes."
De Facebookpost van café Nikki's
Slechte zaak
Lans is niet de enige die een dief aan de Facebook-schandpaal nagelt. Steeds vaker gooien winkeliers camerabeelden op internet om dieven snel op te sporen. Doordat het snel en vaak gedeeld wordt kan de verdachte sneller worden herkend, waarna de winkelier genoeg gegevens heeft om aan de politie over te dragen.
Simone Dirven, advocaat privacy en dataprotectie, vindt dit een slechte zaak. "Het lijkt steeds meer geaccepteerd om dit soort video's gewoon op facebook te plaatsen. De reactie is vaak: dan moet je maar niet stelen. Dat is natuurlijk ook waar, maar juridisch gezien mag het gewoon niet."
Een balkje maakt het volgens Dirven niet minder illegaal. "Er zullen altijd mensen die de dader herkennen aan kleding of lichaamshouding. Een balkje is dus niet genoeg.
Eigen rechter
Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens mogen beelden alleen worden verzameld, gedeeld en bewerkt als dat 'van vitaal belang' is voor de betrokkene. "De politie en het OM mogen dat in bepaalde omstandigheden doen als er echt geen ander middel is, maar winkeliers niet. Dan ga je voor eigen rechter spelen, en dat kan niet."
Daarnaast heeft ook een dief recht op privacy. "Een veelgelezen reactie onder dit soort filmpjes is dat je dat recht verspeelt zodra je iets steelt, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Recht op privacy is een grondrecht van iedereen."
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: