EditieNL

Verbod op loslopende katten? 'Laat ze wandelen met een tuigje'

08 januari 2018 09:51 Aangepast: 08 januari 2018 12:06

De SGP in het Zeeuwse Kapelle heeft genoeg van de overlast van katten. Mensen moeten hun katten op hun eigen terrein houden of aan de lijn, vindt lijsttrekker Marco Kleppe.

De SGP heeft het 'kattenverbod' opgenomen in het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De partij wil hiermee verbieden dat katteneigenaren nog langer hun kat onbeperkt op straat laten rondzwerven.

"Ik vind katten leuke beesten. Maar een huisdier moet wel een huisdier zijn. Die zet je niet 's ochtends al op straat om hem vervolgens 's avonds weer binnen te laten," vertelt Kleppe aan EditieNL.  

Kleine dingen

Een politicus die zich druk maakt over kattenpoep. Er zijn toch belangrijker zaken om je mee bezig te houden, zou je zeggen. Kleppe bestrijdt dit: "Er zijn ook een heleboel kleine dingen waar mensen zich aan ergeren. Toen we de afgelopen maanden met burgers spraken, werd dit onderwerp heel vaak genoemd. Dan moeten we er ook wat mee." 

De SGP wil daarom geen loslopende katten meer toestaan in de openbare ruimte. "We vinden het heel normaal dat we onze hond niet los laten lopen. Maar bij katten is dat niet vanzelfsprekend. Hondeneigenaren ruimen vaak ook netjes de poep op. Een katteneigenaar zet het dier 's ochtends buiten en denkt: ik zie je vanavond wel terug."

Dat moet dus anders vindt Kleppe. "Het is vies als kinderen spelen op plaatsen waar kattenpoep ligt. Bovendien brengen uitwerpselen gezondheidsrisico's met zich mee.

Kapelle kattenvrij

Het is de vraag of een dergelijk losloopverbod wel te handhaven is. "Ik heb niet de illusie dat na de gemeenteraadsverkiezingen Kapelle kattenvrij is. Maar het begint met bewustwording dat het niet normaal is dat een kat onbeperkt in en uit loopt en overal zijn behoefte doet," vertelt Kleppe.

De SGP hoopt door het verkiezingsstandpunt een landelijke discussie los te maken. "Elke omwenteling begint met erover te praten. Laten we daarmee beginnen in Kapelle. Honden liepen vroeger ook los, ook was het vroeger normaal om sigaretten te roken. Dat is nu ook anders."

Veel reacties

Het initiatief van de SGP maakt veel los merkt Kleppe. "Ik krijg vanuit het hele land reacties op mijn plan. Positief en negatief:  mensen mailen me met de boodschap 'heb je niks belangrijkers te doen.' Maar ik krijg ook veel foto's uit het hele land van mensen die met hun kat al aan een tuigje lopen. Dit probleem speelt dus in heel Nederland." 

Tilburg

Het is niet voor het eerst dat poepende katten op de politieke agenda staan. Vorig pleitte een lijsttrekker in de Tilburgse politiek al voor een dergelijk verbod.

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`