Ga naar de inhoud
EditieNL

Marieke bedacht chemokalender om haar kinderen uit te leggen hoe ze zich voelde

Een kindje kleurt de chemokalender in. Beeld © Catharina Ziekenhuis

Twee jaar geleden kreeg Marieke (36) te horen dat ze borstkanker had. "Hoe vertel ik dit aan mijn kinderen?", vroeg ze zich vrijwel direct af. "En hoe vertel ik dat ik soms een mindere dag heb en ze niet naar school kan brengen?" Ze vond de oplossing in de 'chemokalender'.

"Toen we hoorden dat ik borstkanker had, kwamen er meteen allerlei angsten naar boven", vertelt Marieke, die medewerkster is in het Catharina Ziekenhuis. Een van de grootste angsten was dat ik zou overlijden en twee jonge kinderen zou achterlaten. Volwassenen voelen direct allerlei angsten bij het woord 'kanker', kinderen hebben dat veel minder. We wilden de ziekte voor onze kinderen van destijds 3 en 5 jaar vooral niet te beladen maken. En voorkomen dat ze bijvoorbeeld zouden schrikken als ik kaal zou worden."

Om dat voor elkaar te krijgen, namen Marieke en haar partner hun zoon en dochter overal in mee. "Ze stonden er bovenop als het infuus werd ingebracht, gingen mee naar de chemo's en bestralingen en we lazen boekjes en folders voor waarin op kinderniveau over allerlei behandelingen werd gesproken." Dat werkte voor het gezin heel goed, vertelt Marieke. "Het was niet alleen voor mijn kinderen fijn, ook voor mij werd het hierdoor minder zwaar. Door de humor en directe vragen die kinderen stellen, werd alles een beetje lichter."

Chemokalender

Een van de dingen waar Marieke tegenaan liep, is dat ze zich door de behandelingen vaak zwak voelde. Hoe leg ik mijn kinderen uit dat ik ze even niet naar school kan brengen, vroeg ze zich af. Samen met een bevriende grafisch vormgever bedacht ze de chemokalender.

's Ochtends vroegen haar kinderen hoe ze zich voelde. Als Marieke zich slecht voelde, kleurden zij het tulpje zwart. "Hoe beter ik me voelde, hoe meer kleur het tulpje kreeg. We hadden ook afspraken bij de kleuren gemaakt." Zo wisten Mariekes kinderen bijvoorbeeld dat ze bij een zwart tulpje bij opa en oma zouden logeren of dat zij hun schoenen moesten uitdoen en vaker hun handen moesten wassen.

Andere kinderen helpen

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven wil nu ook andere ouders met jonge kinderen helpen en deelt daarom chemokalenders uit. Ook in het Bernhoven Ziekenhuis gebeurt dit al. Voor patiënten in andere ziekenhuizen is de kalender online te downloaden. De behandeling bij Marieke sloeg aan, dus inmiddels hebben haar kinderen de kalender gelukkig niet meer nodig. "Maar het heeft ze wel geholpen en ik hoop dat andere kinderen er ook wat aan hebben", zegt Marieke. "Als één kindje erbij gebaat is, ben ik al dankbaar."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: