EditieNL

Ambassadeur VS tegen homohuwelijk en abortus: 'We zijn niet blij met Pete Hoekstra'

05 januari 2018 11:01 Aangepast: 07 januari 2018 18:00
Pete Hoekstra tijdens een protest tegen de hervorming van de gezondheidszorg. Beeld © EPA

Hij is voor de doodstraf en tegen het homohuwelijk en abortus: Pete Hoekstra, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland en een groot Trumpaanhanger. Zijn opvattingen staan haaks op die van Nederland. Nederlandse organisaties houden hem in de gaten.

"We zijn niet blij met een ambassadeur als deze", zegt Tanja Ineke, voorzitter van COC, de belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. "Het is raar dat je iemand binnenhaalt die tegen het huwelijk is van stellen met hetzelfde geslacht. Ik verwacht dat de regering hem een stevig weerwoord geeft."

Woordvoerder Ruud Bosgraaf van Amnesty International vindt het feit dat Hoekstra voor de doodstraf is, geen reden om zich tegen hem te keren. "Er zijn meer landen waar ze de doodstraf hebben, zelfs met sommige bevriende landen verschillen we hierover van mening. Als je alleen diplomatieke banden kunt hebben met landen die hetzelfde denken, hou je geen banden meer over."

"Zelfs als Hoekstra persoonlijk tegen de doodstraf was, had hij als landvertegenwoordiger toch de doodstraf moeten verdedigen, omdat deze straf in Amerika nog wordt uitgevoerd", vervolgt Bosgraaf. "Maar als we hem spreken, maken we hem natuurlijk wel duidelijk dat wij tegen de straf zijn."

Trumpaanhanger

Historicus James Kennedy noemt het logisch dat Hoekstra de nieuwe ambassadeur is geworden. "Een ambassadeur vertegenwoordigt de president, en Hoekstra is een groot Trumpaanhanger."

Maar mag je als land een ambassadeur die zo haaks op de eigen opvattingen staat ook weigeren? "In principe wel", zegt Kennedy, "alleen gebeurt dat nooit om dit soort redenen. Want dan zeg je als land eigenlijk dat Amerikanen zich ideologisch moeten aanpassen aan wat in Nederland gebruikelijk is. Het is anders wanneer een ambassadeur van wandaden wordt beschuldigd, dan kun je als land iemand makkelijker weigeren."

Fake news

Het zijn niet alleen zijn opvattingen waarmee Hoekstra, geboren Nederlander, opzien baart in Nederland. Een opmerkelijk interview met Nieuwsuur, twee weken geleden, ging de hele wereld over.

Verslaggever Wouter Zwart confronteert Hoektra hierin met zijn eerdere uitspraken, waarin hij het heeft over 'no-go-gebieden' in Nederland en dat hier auto's en politici in brand worden gestoken. Als antwoord zegt hij dat hij dat nooit heeft gezegd. "Wij noemen dat: fake news.[...] Dat heb ik niet gezegd."  

Als Zwart vervolgens de beelden laat zien waarop te zien is hoe hij zijn uitspraken doet, reageert hij door te zeggen dat hij het helemaal niet heeft ontkend. "Dat heb ik geen fake news genoemd. Dat woord heb ik vandaag helemaal niet gebruikt."

Bekijk hier het fragment:

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore