EditieNL

Verdeelt miljoenenprijs Eastermar? 'Soms verhuizen mensen vanwege jaloezie'

04 januari 2018 17:03 Aangepast: 05 januari 2018 19:59
De Postcode Loterij maakt het goede nieuws bekend in Eastermar. Beeld © anp

Het Friese dorpje Eastermar staat sinds 1 januari op zijn kop. Daar viel dit jaar de Postcode Kanjer van maar liefst 53,9 miljoen euro. Morgen wordt bekend hoe de miljoenen precies verdeeld worden over het dorp. De mensen zonder lot doen niet mee aan het feestje. Wat voor invloed heeft dat op Eastermar?

Het zal je maar gebeuren: een grote geldprijs valt in jouw buurt, terwijl jij had besloten om dit jaar geen lot te kopen. De buren zijn dolgelukkig met een paar miljoen, maar jij blijft achter met lege handen. Van jaloezie tot aan frustratie: een geldprijs kan een dorp flink verdelen. 

Sfeer

"Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe de sfeer in het dorp was voordat de prijs viel," zegt psycholoog Maurits van Zijl. "Maar als die al niet goed was, dan kan het jaloezie en frustratie oproepen."

Vooral mensen die geen lot hebben gekocht kunnen er aardig ziek van zijn. "Er zijn verhalen van mensen die de dure auto van de buren op de stoep niet meer konden verdragen en daadwerkelijk zijn verhuisd vanwege hun jaloerse gevoelens."

Geluk gunnen

Volgens burgemeester Jeroen Gebben zijn de inwoners van het Friese dorpje nuchter genoeg om elkaar niet in de haren te vliegen. "Deze gemeenschap gunt elkaar het geluk. Wel of geen lot, men is hartstikke blij met het plezier dat deze kant op komt." 

De woede naar de ander zal volgens Van Zijl bij de meeste mensen sowieso snel overvloeien in boosheid op jezelf. "Nu is het allemaal heel heftig en slaan sommige buurtbewoners zonder lot zichzelf voor hun kop. Maar in de loop van de tijd zal ook dat allemaal wel weer zakken."  

Tekst gaat verder onder foto
Miniatuurvoorbeeld

De helft van de Postcode Kanjer is gewonnen door bovenstaande inwoners. De andere helft wordt morgen verdeeld.

Geld maakt niet gelukkig

Uiteindelijk maakt geld echt niet gelukkig, legt Van Zijl uit. "Tot een bepaald bedrag maakt geld iets gelukkiger, maar daarna brengt het steeds minder geluk met zich mee", zegt de psycholoog. "Hoe hoger het bedrag hoe meer risico's er op je afkomen. Financieel, maar ook persoonlijk. Meer geluk komt vooral voort uit goede relaties en zingeving."

Voor wat betreft het dorpje Eastermar zal er volgens burgemeester Gebben niet veel veranderen. "Natuurlijk, het dorp wordt financieel wat daadkrachtiger, maar de mentaliteit van 'doe maar normaal dan doe je al gek genoeg' zal niet echt veranderen. We zijn nuchtere Friezen. Het blijft gewoon lekker Eastermar zoals het is en zoals het was." 

Bekijk hier de reportage

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore