EditieNL

Belgisch wetvoorstel: 'Laat huisdier en baasje samen begraven worden'

04 januari 2018 15:55 Aangepast: 05 januari 2018 07:02
Archieffoto. Beeld © iStock

Sommige mensen houden zo van hun huisdier, dat ze zelfs na hun dood niet van hun viervoeter gescheiden willen worden. Een Belgische politicus wil daarom dat het mogelijk wordt mens en dier een gezamenlijke laatste rustplaats te geven. Maar mag dit wel?

"Een huisdier maakt deel uit van je gezin en is al zeker een ideale compagnon voor alleenstaanden en senioren”, zegt Sp.a-lid Beenders tegen Het Laatste Nieuws. “Afscheid nemen is dus zeer pijnlijk en moet met voldoende respect kunnen gebeuren.”

Daarom pleit Beenders voor een wetswijziging die het mogelijk maakt om huisdieren en hun baasjes een gezamenlijke laatste rustplaats te geven, op voorwaarde dat ze gecremeerd zijn. Zo moeten er meer plaatsen komen waar ze samen begraven of uitgestrooid kunnen worden. "Huisdieren vormen jaren een onafscheidelijk onderdeel van het gezin. Je moet zelf kunnen kiezen wat er met je huisdier gebeurt na het overlijden.”

Onethisch?

Mensen en huisdieren mogen in Nederland wel samen begraven worden, mits er genoeg ruimte is tussen hun graf en dat van andere mensen. Maar het komt weinig voor. "In theorie laten begraafplaatsen dit toe, maar in het verleden kwam hier veel kritiek op van mensen die het onethisch vonden om mens en dier samen te begraven", vertelt Willem van der Putten, juridisch specialist op het gebied van lijkbezorgingrecht. "In de praktijk gebeurt het dus heel weinig, en als het gebeurt is het onzichtbaar voor het publiek."

Artikel gaat verder na de foto

Miniatuurvoorbeeld
Archieffoto. Bron: iStock

Toch zijn er wel degelijk baasjes die graag willen dat ze samen met hun huisdier begraven of gecremeerd worden. "Het komt in Nederland zo nu en dan voor dat nabestaanden hierover vragen hebben", vertelt Ria Luichies van uitvaartverzekeraar Dela. "Het gaat vaak over huisdieren waar de overledene een heel sterke band mee had. Het vaak oudere dier blijft na het overlijden van zijn baasje alleen achter, en de nabestaanden kunnen hem nergens onderbrengen. Het laten inslapen van het dier lijkt dan een goede oplossing, zodat ze samen blijven."

Streng verboden

Maar het tegelijk cremeren van mens en huisdier is in Nederland streng verboden, vertelt Van der Putten. "De as mag tijdens een crematie namelijk niet vermengd worden, ook niet van twee mensen. Wat wel kan is dat je de as later vermengt, maar niet alle uitvaartbedrijven laten het gemengd uitstrooien van mens en dier toe". Bovendien vraagt hij zich af hoe dat in de praktijk werkt. "Laat je je dier dan inslapen wanneer het baasje overlijdt? Je doet het andersom toch ook niet, het baasje laten inslapen wanneer het beest overlijdt?"

Uitvaartorganisaties Dela en Yarden werken over het algemeen niet mee aan het regelen van een gezamelijke crematie of begrafenis van huisdieren. "Het is op onze eigen begraafplaatsen alleen toegestaan om de urn met daarin de as van een overleden huisdier afgesloten te plaatsen op het graf van het overleden baasje, maar niet erin", aldus Monique Orriëns van Yarden. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore