Ga naar de inhoud
EditieNL

Wetenschappers UvA vinden manier om koraal te kweken

Koraalrif met duiker. Beeld © ANP

Het is een populaire bezienswaardigheid onder toeristen, maar de vraag is voor hoe lang. De koraalriffen sterven in rap tempo af en dus doen onderzoekers er alles aan dat stukje natuur te behouden. De Universiteit van Amsterdam heeft daar nu een doorbraak in bereikt: zij kweken zelf koraal.

Wetenschappers waarschuwen er al langer voor: als we niets doen is 90 procent van het koraal in de zeeën in 2050 afgestorven door opwarming van de aarde en overbevissing. Om dit te voorkomen proberen wetenschappers het koraal dat er nog is te versterken, en daar heeft de UvA een succesvolle manier voor gevonden.

Koraallarven

De onderzoekers verzamelden koraallarven uit de beschadigde ‘golfbal’-koraalriffen bij Curaçao en plaatsten die in speciale 'zaai-units' in een laboratorium. Wanneer de larven waren uitgegroeid tot gezonde stukjes koraal, werden ze teruggeplaatst in de zee. 

De units waarop ze groeien hebben een speciale vorm die precies in de natuurlijke spleten van het koraalrif passen. "De meeste zaai-units waren binnen enkele weken stabiel, ze zaten vast in spleten of waren natuurlijk gelijmd op het koraalrif. Na een jaar werd meer dan de helft van de zaai-units teruggevonden met nog ten minste één koraal", legt onderzoeksleider Valérie Chamberland uit. Zo wordt het koraal als het ware gerestaureerd.

Miniatuurvoorbeeld
De zaai-units waarop het nieuwe koraal wordt gekweekt. Foto: SECORE International

Klimaatverandering

De onderzoekers werken met koraal dat zichzelf seksueel voortplant. Dat betekent dat er weer nieuwe genetische combinaties ontstaan als ze het koraal op andere plekken terugzetten. "We laten de koraallarven al op hele jonge leeftijd wennen aan die veranderde omstandigheden", vertelt onderzoeker Mark Vermeij aan Editie NL. "Als je die maar vroeg genoeg laat wennen aan de extreme omstandigheden krijgen ze wel een betere weerstand."

Dat betekent volgens Vermeij niet dat het bestaande koraal hiermee gered is. "Natuurlijk niet, die afbraak ga je hier niet mee stoppen. Als er ergens een burgeroorlog is los je die ook niet op door meer mensen te sturen. Er moet iets worden gedaan aan de waterkwaliteit en het aantal vissen. Maar met deze methode zorg je wel dat het bestaande koraal zich sneller herstelt." 

Eerste stap

Nu gaan de onderzoekers werken aan manieren waarop het koraal sneller gekweekt kan worden. "Koraal groeit heel langzaam, het blijft een kwestie van lange adem. Maar het ziet er hoopvol uit, dit is de eerste stap naar het grootschalig inzaaien, en daarmee het herstellen, van het rif."

Miniatuurvoorbeeld
Het gerestaureerde koraal wordt teruggeplaatst in het rif. Foto: SECORE International

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: