EditieNL

Erna's zes weken oude zoontje kreeg RS-virus: 'We waren er net op tijd bij'

02 januari 2018 17:33 Aangepast: 03 januari 2018 04:05
Dyon tijdens zijn ziekenhuisopname. Beeld © Erna van der Horst

De winter is elk jaar een tijd waarin veel volwassenen en kinderen griep krijgen. Maar het RS-virus kan grotere gevolgen hebben. De intensive care-afedelingen in Nederland liggen vol met zieke kinderen. Ook het zoontje van Erna kreeg het RS-virus. "Hij krijg nog steeds sondevoeding."

Toen Dyon zes weken oud was, kreeg hij een griepje. In eerste instantie leek er weinig aan de hand, maar toch zat het Erna niet lekker. "Het begon met een verkoudheid maar op een gegeven moment ging hij ook hoesten", vertelt Erna aan Editie NL. "Hij werd steeds slapper en ook benauwd. Hij wilde niks meer, dit was niet het kindje dat ik kende."

RS-virus

Op aanraden van haar zus, wiens kindje al eens RS-virus had gehad, belde Erna de dokter. "De assistent hoorde hem al piepen en kreunen op de achtergrond, dus we mochten direct komen. Inmiddels was hij lijkbleek en helemaal blauw rond zijn mond. Zijn rechterlong bleek helemaal vol te zitten, dus hij is meteen naar het ziekenhuis gebracht."

Wanneer bel je de doker?

De RSV-infectie hoeft dus niet levensgevaarlijk te zijn, behandeling is in de meeste gevallen dan ook niet nodig. Wel is het aan te raden een dokter te bellen wanneer:

1. Iemand erg benauwd is

2. Iemand hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden)

3. Iemand langer dan 3 dagen koorts heeft

4. Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft

5. Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten

6. Bij zuigelingen kunnen ook de lagere luchtwegen zijn aangedaan door een RS-virusinfectie. Dan kunnen de klachten verergeren tot veel hoesten en een piepende ademhaling. 

Eindelijk huilen

Miniatuurvoorbeeld

​Dyon bleek het RSV of RS-virus te hebben, het respiratoir syncytieel virus. Deze infectie is in de basis een normale griep, maar kan zorgen voor luchtweginfecties als een longonsteking. Vooral jonge kinderen belanden hierdoor nog wel eens op de intensive care, waar ze aan de beademing moeten. In Nederland is het virus goed te behandelen, maar wereldwijd is RSV na malaria de grootste doodsoorzaak onder kleine kinderen.

Daar bleek hoeveel invloed het virus op Dyon had. "Ze hebben hem aan de zuurstof gelegd en pas toen ging hij huilen. Toen realiseerde ik me dat ik hem al een poosje niet had horen huilen, hij had er gewoon niet de kracht voor". 

Net op tijd

Na een ziekenhuisopname van bijna twee weken mocht Dyon op oudejaarsdag eindelijk naar huis. "We zijn er eigenlijk net op tijd bij geweest", blikt Erna terug. "Je wilt niet overhaast de dokter bellen, maar als ik het over had kunnen doen had ik eerder gebeld."

Of het virus blijvende gevolgen heeft, weet Erna nog niet. "Hij drinkt nog steeds niet zelf, we geven hem sondevoeding. Hij moet ook van ver komen, ik weet niet hoe lang het nog duurt voor hij de oude is. Het dringt ook nu pas tot me door wat er allemaal is gebeurd. Gelukkig hebben we nu rust."

Hoe voorkom je een RSV-infectie?

De infectie is moeilijk te voorkomen. Wel kun je extra voorzichtig zijn door: 

1. Houd volwassenen en kinderen met verkoudheden uit de buurt van uw baby. Laat ze uw baby zeker geen kusjes geven.

2. Was je handen vaak met water en zeep voordat u uw baby aanraakt.

3. Maak gebruikt speelgoed regelmatig schoon.

4. Vermijd met uw baby plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals openbaar vervoer, crèches, winkelcentra.

5. Roken is ongezond voor de luchtwegen. Zorg ervoor dat in de omgeving van uw baby niet wordt gerookt, want roken verergert de klachten van een RS-virusinfectie.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore