EditieNL

50.000 euro voor de gouden tip: helpt beloning in vastgelopen moordzaak?

02 januari 2018 16:36 Aangepast: 02 januari 2018 18:39
Frans van Boxtel en Liesbeth Heesbeen Snijders. Beeld © Editie NL

De familie van de vermoorde Eindhovenaar Johan van Boxtel looft 50.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de zaak. Die komt bovenop de beloning van 20.000 van de politie. Een hoog bedrag, maar dat is geen garantie voor een doorbraak in de zaak.

"Wie wil er met zo'n gevoel en kennis leven, wie weet er meer over de moord op Johan van Boxtel?" schrijft Liesbeth Heesbeen Snijders op Facebook. Namens de familie van Boxtel vraagt ze iedereen om de gouden tip in de moordzaak van haar achterneefje Johan. De 32-jarige Eindhovenaar werd op 7 mei vorig jaar doodgeschoten. Tot nu toe is er nog weinig duidelijk over de dader, ondanks herhaaldelijke oproepen van de politie.

Artikel gaat verder na het Facebookbericht

"De familie heeft geen leven meer, vooral zijn moeder is er slecht aan toe. Ze hebben het er dag en nacht over, zijn er constant mee bezig", vertelt Liesbeth aan Editie NL. "Maar we zijn nu acht maanden verder, en we zijn nog net zo ver als toen het net gebeurd was."

Daarom doet de familie Van Boxtel nu 50.000 euro bij de 20.000 euro die de politie eerder al uitloofde. "Ik ben langs alle familieleden en vrienden gegaan om geld in te zamelen. Iedereen heeft geholpen. Een feestelijke kerst hebben ze niet gehad, maar hier konden we ze toch mee verrassen."

Niets uitbetaald

In het afgelopen jaar werd er 1.135.000 euro aan beloningen uitgeloofd, verdeeld over 76 zaken. Dat is een stuk meer dan in 2016, toen er 880.000 euro aan tipgeld was. Maar dat betekent niet dat dit geld ook echt uitbetaald is aan een tipgever, omdat niemand zich heeft gemeld. Minder dan tien procent van de beloningen wordt ook daadwerkelijk uitbetaald, in 2017 werd er zelfs helemaal niks uitbetaald.

"Niemand waagt zich eraan, wie gaat er nu iemand verraden voor zo weinig geld?" verklaart misdaadverslaggever Mick van Wely. "Zeker in het liquidatiemilieu gaan enorm hoge bedragen om, dan ga je niet iemand voor tienduizend euro verraden."

Positieve werking

Een beloning is dan ook het laatste redmiddel, in zaken die helemaal vastzitten. Maar zelfs als de gouden tip niet komt kan het positief werken. "Het kan voor extra aandacht zorgen, maar alleen als er zoals nu echt een hoog bedrag wordt uitgeloofd", zegt Van Wely. "En aandacht vragen is goed, dan wordt er in ieder geval weer over gepraat."

Toch houdt de familie van Johan hoop. "Er is zoveel bewijs, er zijn mensen die iets weten, alleen de gouden tips is er nog niet", zegt Liesbeth. "Misschien is er iemand die met informatie rondloopt en door dit bedrag toch gaat praten. Daar hopen we op."

Bekijk hier de reportage

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore