EditieNL

Niet diëten maar nadenken: met deze psychologische trucs val je wel af

02 januari 2018 13:23 Aangepast: 02 januari 2018 22:59
Beeld © iStock

Calorieën tellen, geen snoep meer en elke dag op de weegschaal. Voor veel Nederlanders geldt afvallen als een goed voornemen in het nieuwe jaar, maar is diëten wel zo slim? Nee, zegt Sterre van Leer, hoofdredacteur van Psychologie Magazine. "We hoeven onszelf niet zo te pijnigen."

Psychologie Magazine ondervroeg 1500 mensen over hun eetgewoonten en kwam erachter dat we bepaalde gewoonten aanhouden die ons dikker maken. Op nummer 1 staat een veelgehoord goed voornemen: diëten. "Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen vijf jaar na een dieet hetzelfde of zelfs meer wegen dan toen ze begonnen met lijnen", zegt Van Leer tegen Editie NL.

Geen rocket science

Op twee en drie van de lijst met veelgemaakte fouten staan eten voor de televisie (51 procent van de ondervraagden doet dit) en standaard lekkers in huis halen (46 procent). Ook tijdens het eten gaat het vaak mis. Ruim een derde (37 procent) van de ondervraagden kiest altijd voor een te grote portie, en vier op de tien luisteren niet naar hun lichaam wanneer het zegt dat het vol zit.

"Het is geen rocket science, maar toch slaan we elk jaar aan het diëten", zegt Van Leer. "Maar we hoeven onszelf niet te pijnigen, we onderschatten wat we kunnen bereiken met hele kleine aanpassingen". Dus laat die dieetboeken maar in de kast: deze vier psychologische trucjes zorgen ervoor dat afvallen makkelijk blijft.

1. Omgeving 

Als je echt gewicht wil verliezen, moet je je omgeving daarop aanpassen. Dat betekent om te beginnen dat je dikmakende producten niet meer in huis haalt. Maar ook je sociale omgeving kan helpen: als mensen weten dat je af wilt vallen zullen ze je minder snel dat stuk taart aanbieden.

2. 'Als-dan' 

Iedereen die wilt afvallen heeft een bepaald moment op de dag waarop het heel verleidelijk wordt om toch naar een snack te grijpen. Maak daarom afspraken met jezelf: 'als het vier uur is (of welk moment voor jou ook het moeilijkst is), loop ik even een rondje en eet ik een appel. Zo bereid je je voor op je zwakke moment en heb je al een plan, zodat de kans op toegeven kleiner wordt.

3. Geen pakje maar bakje

Het is wetenschappelijk bewezen: hoe moeilijker het is om aan eten te komen, hoe minder je eet. Als je een hele zak chips meeneemt naar de woonkamer is de kans groot dat hij helemaal leeg wordt gegeten, dus maak het jezelf 'moeilijk': vul een bakje met snacks en zet de verpakking weg, het liefst zo ver en hoog mogelijk.

4. Geen afleiding

En als je dan toch aan het eten bent, doe dit dan met zo weinig mogelijk afleiding. Het is bewezen dat mensen tien procent meer eten als ze voor de tv zitten, en dat werkt net zo met ipad- of telefoonschermen. Ook de afleiding van andere mensen kan ervoor zorgen dat je meer eet. Dus zet de tv uit, dan ben je bewuster van signalen dat je lichaam vol zit.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore