Ga naar de inhoud
EditieNL

Maikel was verslaafd aan gamen: 'Ik heb eens 2 weken non-stop gegamed'

Maikel Roets.

Drinken, roken, en binnenkort ook gamen: volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is ook gameverslaving een ziekte. Maikel Roets weet daar alles van, hij deed jarenlang niets anders dan gamen en blowen. 'Ik sliep soms een uurtje tussendoor.'

"Als ik sliep, sliep ik maar twee uurtjes. Maar vaak sliep ik ook helemaal niet. Al had ik de hele nacht niet geslapen, ging ik wel gewoon naar school, maar tijdens de lessen zat ik ook te spelen. Ik speelde vooral WoW (World of Warcraft, red.) Need for Speed online en Guild Wars."

Tray energiedrankjes

Maikel was jarenlang verslaafd aan gamen, een verslaving die de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO vanaf 2018 officieel wil erkennen als ziekte. Niet onterecht, weet Maikel, want ook gamen kan je leven beheersen.

"Je had een bepaald doel in het spel dat je wilde halen, dus daar deed je alles voor. Ik blowde er ook nog naast, maar dat werkte eigenlijk wel goed". De afhankelijkheid van het gamen nam soms extreme vormen aan. "Ik heb wel eens twee weken lang non-stop gegamed. Ik sliep dan tussendoor een uurtje, en had een hele tray energiedrankjes naast me staan."

Uit huis gezet

Het constante gamen zorgde ervoor dat de gezondheid van Maikel er in rap tempo op achteruit ging. "Op een gegeven moment leek ik net een man in de 70. Ik kon niet meer rennen, was meteen buiten adem", zegt hij.

Maikel kreeg tijdens zijn game-marathons regelmatig 'een bordje eten onder de neus geschoven' door zijn ouders, maar ook zij waren er op een gegeven moment klaar mee. "Mijn ouders kregen vaak ruzie. Op een gegeven moment hebben ze me zelfs uit huis gezet. Ik ben ook van school gegooid. Toen heb ik echt wel even in een dal gezeten."

Doel stellen

Daarom besloot hij het roer om te gooien. Hij verhuisde naar een nieuwe stad, vond een baan in de bouw en ook een vriendin. Dat heeft hem geholpen zijn verslaving te overwinnen. "Je moet iets vinden waar je het echt voor wilt doen, je moet een doel voor jezelf stellen."

Gamen doet Maikel nog steeds wel eens, maar met mate. Hij is naar eigen zeggen niet meer verslaafd. "Ik speel nu nog steeds een spelletje, zo'n 3 tot 4 uur per dag. Dat is weinig voor mij", zegt hij. "Ik koop ook niet meer zoveel games. Zo ver als ik vroeger ging, wil ik het nooit meer laten komen."

"Nu kunnen we meer mensen helpen"

In Nederland komt gameverslaving het meest voor onder jongeren, en veel vaker bij jongens dan onder meisjes. Er zijn ongeveer 12.000 jongeren met een gameverslaving, blijkt uit eerder onderzoek. In 2015 kwamen er 537 mensen bij een kliniek terecht, met een hulpvraag over hun game-gedrag.

Niet elke gamer die een paar uur per dag gamet ziet zichzelf als verslaafd, maar volgens Laura de Fuentes van verslavingsinstelling Novadic Kentron is het vaststellen van een verslaving ook niet alleen op basis van de tijd die er eraan besteedt. "Net als bij andere verslavingen gaat het fout wanneer de balans met de rest van je leven wegvalt. Wij zien gamers blaasproblemen hebben omdat ze niet meer naar het toilet willen gaan tijdens het gamen."

Volgens De Fuentes is het aanmerken van een gameverslaving als ziekte een belangrijke stap. "Om vergoeding voor de behandeling te krijgen moet er een officiele diagnose zijn. Als we gameverslaving kunnen classificeren kunnen we meer mensen helpen."

Bekijk hier de reportage

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.