EditieNL

'Betalen betekent filmpje weghalen': mag je een dief zomaar op Facebook zetten?

27 juni 2017 11:19 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Miljoenen keren werden ze bekeken, de camerabeelden die bloemist Johan Kools op Facebook zette. Hij wilde aandacht vragen voor een diefstal door een oudere vrouw. Dat doen meer winkels, maar mag dat wel?

"Deze mevrouw krijgt onze speciale aandacht! Ze is namelijk iets heel belangrijks "vergeten" te doen bij ons filiaal". Zo begon de oproep van bloemist Johan Kools op Facebook. Op de beelden bij het bericht is te zien hoe een oudere vrouw in een scootmobiel rustig twee plantjes pakt en vervolgens wegrijdt.

Afschrikken

"Onze slogan: Betalen betekent filmpje weghalen. Dus wij wachten op u!", schrijft Kools, die iedereen vroeg het filmpje te delen. En dat gebeurde, in mum van tijd waren de beelden zo'n 40.000 keer gedeeld en miljoenen keren bekeken. 

"Ik wilde anderen afschrikken, laten zien dat wij hier camera's hebben. Met andere woorden: als je hier wat steelt kun je op Facebook belanden", vertelt Kools aan Editie NL. Wel is hij geschrokken van de ophef rond de beelden, die inmiddels zijn verwijderd. "Aan de ene kant dacht ik: wij moeten hier keihard voor werken, je moet ook gewoon niet stelen. Maar aan de andere kant heb ik ook wel een beetje spijt aangezien de impact nu wel enorm is." 

Screenshot van het (inmiddels verwijderde) facebookbericht. Tekst gaat door na de foto.

Thumbnail

Facebook-politie

Toch is Kools niet de enige die een dief aan de Facebook-schandpaal nagelt. Steeds vaker gooien winkeliers camerabeelden op internet om dieven snel op te sporen. Doordat het snel en vaak gedeeld wordt kan de verdachte sneller worden herkend, waarna de winkelier genoeg gegevens heeft om aan de politie over te dragen.

Een slechte zaak vindt Simone Dirven, advocaat privacy en dataprotectie. "Het lijkt steeds meer geaccepteerd om dit soort video's gewoon op facebook te plaatsen. De reactie is vaak: dan moet je maar niet stelen. Dat is natuurlijk ook waar, maar juridisch gezien mag het gewoon niet."

Eigen rechter

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens mogen beelden alleen worden verzameld, gedeeld en bewerkt als dat 'van vitaal belang' is voor de betrokkene. "De politie en het OM mogen dat in bepaalde omstandigheden doen als er echt geen ander middel is, maar winkeliers niet. Dan ga je voor eigen rechter spelen, en dat kan niet."

Daarnaast heeft ook een dief recht op privacy. "Een veelgelezen reactie onder dit soort filmpjes is dat je dat recht verspeelt zodra je iets steelt, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Recht op privacy is een grondrecht van iedereen."

Doe aangifte

Van Durven raadt winkeliers dan ook aan om gewoon aangifte te doen bij de politie en aan hen de beelden te geven. "Ik begrijp de emotie van de winkelier, maar je mag dat soort beelden niet zomaar online zetten. Dan wordt het bijna een vorm van shaming." 

Kools heeft inmiddels aangifte gedaan van de diefstal. "In eerste instantie zijn we niet naar de politie gegaan omdat ik er niet echt vertrouwen in had dat de politie hier direct mee aan de slag zou gaan", licht hij zijn keuze toe. Hij heeft dankzij de oproep twee mogelijke namen van de vrouw en hoopt dat de zaak snel wordt opgelost.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore