Ga naar de inhoud
EditieNL

Martin spoorde al 250 verloren voorwerpen op: 'Reacties geven me soms brok in de keel'

Martin (L) en vrijwilliger Xander met een blije klant. Beeld © Gevonden-verloren.nl

Of het nu een trouwring, sleutelbos of telefoon is: als het verloren is en emotionele waarde heeft, probeert Martin het voor je terug te vinden. Vandaag gaat hij op zoek naar de 250e verloren voorwerp. "De reactie van mensen als je hun trouwring terugvindt geeft zo'n goed gevoel."

Eerder schreef RTL Nieuws al over Martin van Hees uit Spijkenisse, die sinds een aantal jaar mensen helpt hun dierbare spullen terug te vinden. "Vorig jaar hebben we 150 sieraden en andere spullen teruggevonden, en daarom stelden we onszelf als doel dit jaar de 200 te halen. Maar daar gaan we dus dik overheen", vertelt Martin aan Editie NL.

Emotionele waarde

Martin kreeg dit jaar enorm veel media-aandacht voor zijn werk, dat hij met een groep van 25 vrijwilligers doet. Met behulp van aanwijzingen van de eigenaar, een metaaldetector en soms een duikuitrusting probeert hij iedereen weer met zijn verloren voorwerp te herenigen.

Iedereen kan zijn verloren voorwerpen melden bij Martin via zijn website, maar dat betekent niet dat hij voor iedereen op zoek gaat. "Het moet wel een stukje emotionele waarde hebben, dat is belangrijker dan wanneer iets gewoon heel duur was. We gaan ook niet voor elke sleutelbos op pad", zegt Martin.

Sleutelhanger van dochter

Toch is het juist een teruggevonden sleutelhanger die hem het meest is bijgebleven. "Ik werd gebeld door een man uit Apeldoorn, die zei dat zijn sleutelbos kwijt was. In eerste instantie dacht ik: ik zit helemaal in Spijkenisse, dat ga ik niet doen. Maar de man was zo emotioneel." 

Wat bleek: aan de bos zat een touwtje van zijn dochtertje, dat drie maanden daarvoor was overleden. "De man had de bos altijd bij zich, en daarmee ook zijn dochter. We zijn toen toch gaan zoeken en hebben de bos mét het touwtje teruggevonden. Ik krijg nog een brok in mijn keel als ik aan de reactie van deze man denk."

Artikel gaat verder na de foto

Miniatuurvoorbeeld
Voor sommige voorwerpen duiken Martin en de vrijwilligers het water in. Foto: Gevonden-verloren.nl

'Gooi maar terug'

In de vier jaar dat hij bezig is kwam het slechts 15 keer voor dat Martin niet vond wat hij zocht. En zelfs als hij iets terugvindt wordt dat niet altijd met gejuich ontvangen. "We maken ook gekke dingen mee. Zo zijn we eens op zoek geweest naar een trouwring van een man, in het water. In eerste instantie vonden we hem niet. Na drie maanden ben ik nog eens gaan zoeken, dit keer met succes. Maar toen ik de man belde zei hij 'Ik hoef hem niet meer, gooi maar terug'. Wat bleek: zijn vrouw was er vandoor gegaan met zijn broer."

Toch blijft het terugvinden van dierbare spullen dankbaar werk voor Martin. "Ik heb zelf een spier- en gewrichtsziekte, wat betekent dat ik afhankelijk ben van de hulp van anderen. Ik wil wat terugdoen voor de maatschappij, niet achter de geraniums belanden. Op deze manier kan ik mensen blij maken. Het geeft zo'n geweldig gevoel als je ziet wat een teruggevonden voorwerp met iemand doet."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: