EditieNL

Griepepidemie raast over Nederland: zo voorkom je dat je ziek wordt

28 december 2017 15:49 Aangepast: 28 december 2017 16:19
Archieffoto. Beeld © iStock

Er is officieel sprake van een griepepidemie in Nederland. Dat hebben het NIVEL en het Nationaal Influenca Centrum geconstateerd. Voor degene die nog niet zijn getroffen, zochten wij uit wat griep precies is en hoe je de minste kans hebt om het te krijgen.

Hoesten, snotteren, hoofdpijn en koorts: vorige week hebben voor de tweede week op rij meer dan 51 mensen op de 100.000 zich ziek gemeld bij de huisarts. Dat betekent dat er gesproken kan worden van een officiële griepepidemie.

21 weken griep

"Gemiddeld genomen duurt een griepepidemie negen weken", zegt Gé Donker van het NIVEL. "Maar de langste van de afgelopen twintig jaar duurde 21 weken." Vooral jonge kinderen tussen de 0 en 4 jaar zijn de afgelopen tijd met griep langs de huisarts geweest. "Die hebben natuurlijk nog minder immuniteit dan wij. Hun ouders krijgen het dan vaak ook." 

Het type griep waar Nederland momenteel mee te maken heeft heet influenza B. "Maar de samenstelling van de griep kan veranderen en daardoor kan je ook meerdere keren ziek worden", zegt Donker.

Mannen sneller griep

Griep is een virus dat zich kan verspreiden door kleine druppeltjes in de lucht. "Hoe dichter je bij elkaar bent, hoe groter de kans dat je ze inademt", legt huisarts Felix van der Wissel uit. "Adem je lucht in waarin iemand hoest dan is er een groter risico dat je besmet raakt."

Toch kun je het virus ook dragen zonder dat je er ziek van wordt. "Dat is afhankelijk van je afweersysteem", zegt Van der Wissel. Naast vermoeidheid, een slecht voedingspatroon of conditie speelt ook stress daar een belangrijke rol bij. "Doordat je cortisol- en adrenalinelevels van stress omhoog gaan, wordt je weerstand slechter." Mannen lopen overigens extra risico op griep. "Testosteron is ook slecht voor je weerstand, daardoor kunnen mannen het eerder oplopen." 

Wat kun je doen om griep te voorkomen?

  • Vermijd mensen die hoesten en probeer niet te dicht in hun buurt te komen. 
  • Was je handen altijd goed met water en zeep.
  • Maak je huis extra goed schoon en ventileer minstens een keer per dag.
  • Zorg voor een goede conditie.
  • Rust goed uit en zorg dat je genoeg slaapt. 
  • Hoest in je arm, op die manier verspreid je de ziekte minder makkelijk.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`