Ga naar de inhoud
EditieNL

Steun je dier bij angst voor vuurwerk: 'Het is een fabel dat ze banger worden van troosten'

Beeld © iStock

December is een stressvolle maand voor huisdieren, vooral door knallend vuurwerk. Een tip die veel huisdiereigenaren krijgen, is dat je ze beter niet kunt troosten als ze bang zijn, 'dan aai je de angst erin'. Maar hondentrainer Sacha Gaus is het daar absoluut niet mee eens. Daarom is een ze een actie begonnen met de hashtag #steunjedier.

"Jarenlang is er, ook door professionals, geroepen dat je je hond of kat niet mag troosten als hij schrikt of bang is", vertelt Sacha Gaus van de Martin Gaus Academie aan Editie NL. "En die gedachte leeft helaas nog steeds onder sommige eigenaren. Daardoor laten zij, onwetend en goed bedoeld, hun bange dier in de steek als hij verstijfd wegkruipt."

Gelukshormoon neemt toe door steun

De gedachte dat we de huisdieren banger zouden maken als we ze troosten is volgens Gaus gewoon niet waar. Gaus vertelt namelijk dat ze ondertussen weten dat een dier met stress niet in staat is om te leren door alle stresshormonen. "Hij kan dus ook niet leren om extra bang te zijn."

 "Steun en aandacht bij een gestrest dier zorgt er juist voor dat de stresshormonen en hartslag dalen terwijl het gelukshormoon oxytocine toeneemt", legt Gaus uit. "Het is dus goed voor het welzijn van het dier."

Troosten moét! 

De natuur laat dit ook zien. "Dieren troosten en steunen elkaar ook van nature als er angst is, alleen dat geeft al aan dat het goed is om dit ook als mens bij je dier te doen. Troosten mag niet alleen, het moét!"

De Martin Gaus Acadamie wil hier aandacht voor vragen. "Het duurt vaak even voordat we nieuwe inzichten ook echt aannemen", vertelt Sacha. "Als je jarenlang het tegenoverstelde hebt gedacht, is het lastig om ineens het anderen als waarheid te beschouwen. Daarom zijn we de campagne #steunjedier gestart."

Meer tips tegen angst bij vuurwerk 

Naast troosten kun je natuurlijk nog meer voor je huisdier doen. 

Algemene tips
•    Blijf thuis voor je huisdier, zodat hij in een vertrouwde omgeving is.
•    Sluit deuren, ramen, luikjes en gordijnen, zodat je lichtflitsen en knallen zoveel mogelijk buiten houdt en je dier niet naar buiten kan.
•    Zet geluid aan in huis dat je dier kan afleiden van de knallen, zoals muziek of de televisie.
•    Probeer je huisdier nog voordat hij onrustig is af te leiden met een spelletje of wat lekkers.
•    Straf je dier niet als hij bang reageert op een knal.

Tips hond
•    Geef een hond een bot of iets anders lekkers waar hij lang mee bezig is. Likken en knauwen hebben van nature een kalmerende werking.
•    Zorg dat een hond moe is 's avonds, bijvoorbeeld door lang te gaan wandelen overdag. Als hij moe en voldaan is, valt hij mogelijk in slaap en blijft hij rustig.
•    Ga je later op de avond nog naar buiten met je hond, houd hem dan aangelijnd, zodat hij niet in paniek kan wegrennen. Is je hond juist nieuwsgierig, voorkom dat hij achter vuurwerk aanrent.

Tips kat
•    Een kat wil zich graag verschuilen. Zet bijvoorbeeld een kast open, zodat hij daar in kan kruipen .

Konijnen, vogels en andere dieren
•    Woont je konijn of vogel buiten in een hok, zet hem tijdens de jaarwisseling dan binnen.
•    Leg een deken over het hok of de kooi, dit kalmeert het dier en dempt het geluid.
•    Kalmerende middelen zijn wel te verkrijgen bij de dierenarts, maar dat is voor konijnen en vogels niet gebruikelijk.
•    Ook een paard of pony kan beter veilig in zijn stal staan tijdens het vuurwerkgeweld.

Bron: Dierenkliniek De Langstraat/ Hondenbescherming/ Dierenbescherming

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.