Gezondheid

Daniëlle had ecorexia: geobsedeerd door duurzaam leven

27 december 2017 11:57 Aangepast: 28 december 2017 05:25
Beeld © Daniëlle

Je eigen groente telen, geen kruimel verspillen en onderbroeken van bamboe: Danielle deed er alles aan om zo duurzaam mogelijk te leven, maar dat eiste zijn tol. Ze leed aan ecorexia. "Ik ging eraan onderdoor."

Tienduizenden Nederlanders zweren bij een groene levensstijl. Maar je kunt er ook in doorslaan. Ecorexia is een aandoening waarbij mensen geobsedeerd zijn door duurzaam leven. 

'Het kost tijd, moeite en geld'

Daniëlle werd thuis al erg milieubewust opgevoed. "Het is met de paplepel ingegoten", vertelt ze. "Tijdens mijn tienerjaren was ik al veel bezig met de bio-industrie, dierproeven en milieuvervuiling. Maar waar mijn familie het onder controle wist te houden, ging het bij mij al snel de extreme kant op."

"Ik at alles biologisch, droeg alleen nog maar biologische kleding, maakte schoon met ecologische schoonmaakmiddelen en leefde zuinig. De verwarming ging niet aan, ik reed geen auto en mijn groente wilde ik zelf telen", vertelt Daniëlle. Maar duurzaam leven kost enorm veel tijd, moeite en vooral geld. "Je bent er de hele dag mee bezig."

Is het het waard?

Daniëlle ging samenwonen met haar vriend. "Hij was zelf totaal niet bezig met duurzaam en bewust leven, maar nam steeds meer dingen van mij over. Na een tijdje waren we een volledig duurzaam huishouden", zegt Daniëlle. "Het is ook ook zeker heel leuk geweest, we lagen echt op één lijn."

Maar na een tijdje merkt Daniëlle dat deze levensstijl haar te veel werd. "Ik heb twaalf jaar lang naar een ecologische deodorant gezocht, maar kon er geen vinden. Dus heb ik twaalf jaar gestonken", grapt ze.

"Nu kan ik erom lachen, maar ik vond het echt niet meer leuk. Ik kon niet meer lekker uit eten, ik miste het uitgaan en wilde gewoon kleding aan die ik leuk vond. Ik begon me af te vragen of dit het allemaal wel waard was. De conclusie was: nee!"

Danielle weer op nummer één

"Langzaamaan ben ik dingen los gaan laten. Ik zag het duurzaam leven niet meer als mooi doel, maar als beperking. En dat zorgde ook voor een lastige situatie in mijn relatie: hij was nog heel fanatiek, terwijl ik er een afkeer van kreeg. Dat was het punt dat we niet meer op één lijn zaten en moesten besluiten om apart te gaan wonen."

Inmiddels eet, gebruikt en draagt Daniëlle weer wat zij zelf wil.  "Ik kan eindelijk weer de stad in en een willekeurige winkel binnenlopen, ik kan weer aanmaak-aardappelpuree eten en de kleding aan waarvan ik denk: yes, hier word ik blij van. Kortom, ik sta weer op nummer één en ik ben eindelijk gelukkig."

'Vind een mooi balans'

"Zorg gewoon dat je een mooie balans vindt", adviseert Daniëlle. "Wat voor jou werkt, kan voor een ander niet werken. Zorg dat je een beetje milieubewust bent. Douche bijvoorbeeld wat minder lang, zet de verwarming uit als je de deur uitgaat, maar blijf vooral plezier hebben in het leven."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore