Editie NL

Eenzaam met de feestdagen: heb jij een #halfuurvooreenbuur?

26 december 2017 12:03 Aangepast: 26 december 2017 16:18
Nina van Editie NL bracht een middag door met mevrouw Meijer

Niemand die met kerst bij je op bezoek komt, geen vrienden die je uitnodigen voor de feestdagen. In Nederland zijn ruim 550 duizend mensen eenzaam. Er zijn allerlei initiatieven om die eenzame mensen te helpen, waaronder de actie #halfuurvooreenbuur.

"Niet iedereen heeft iemand om kerst mee te vieren, gelukkig zijn er veel mensen die iemand in de buurt willen helpen" zegt Tamar van de Paal van de app NextDoor. Met hun initiatief proberen ze mensen die bij elkaar in de buurt wonen een half uurtje bij elkaar te brengen om samen iets leuks te gaan doen.

"72 procent van de Nederlanders wil wel iemand in de buurt helpen maar ze weten vaak niet wat ze kunnen doen of wie ze kunnen helpen." Tamar en zijn collega's van NextDoor zijn de campagne #halfuurvooreenbuur gestart. "Er zijn heel veel buurten in Nederland waar er veel minder contact is met buren dan vroeger. Door apps als deze kun je elkaar leren kennen" zegt Van de Paal.  

Aandacht

Dat we minder contact hebben met mensen in onze omgeving ziet Mirthe Biemans van Humanitas ook. "We zijn in een samenleving waarin we veel individualistischer zijn dan vroeger. En daar kun je zelf wat aan doen. Je kan om je heen kijken, zie je mensen die eenzaam zijn, bied dan een luisterend oor of oprechte aandacht. Dat is al fijn en dat kan iedereen doen."  

Ook de stichting Goed doen voor een Ander probeert deze dagen iets leuks te doen voor eenzame mensen. "Eenzaamheid draaglijker maken lijkt soms onmogelijk totdat je het gedaan hebt. Het voelt goed om tijd te besteden met eenzame ouderen omdat je dan ervaart dat je echt een verschil kan maken" zegt Edward Molkenboer van deze stichting. Vandaag op Tweede Kerstdag gaan zij pannenkoeken bakken voor en met eenzame ouderen in een verzorgingstehuis.

Mee op pad

Editie NL ging samen met Stichting Goed Doen voor een Ander en het initiatief #eenhalfuurvooreenbuur van de app NextDoor op pad met eenzame ouderen.

Bekijk hier de video's:

Naar het casino met Joke

Piano spelen met mevrouw Meijer

Spelletjes spelen met mevrouw Bakker

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore