EditieNL

Verplicht de moederhond aanwezig, gaat dat de illegale verkoop van pups stoppen?

22 december 2017 14:44 Aangepast: 22 december 2017 15:38
Beeld © LICG

Illegale puppyhandel is in veel landen een groot probleem. Daarom willen de Britten het verplicht maken dat de moederhond aanwezig is wanneer pups worden verkocht. Moeten we dat ook in Nederland doen?

Elk jaar komen er in Nederland zo'n 150 duizend honden bij, de puppy's zijn niet aan te slepen. Dat is ook de reden dat de illegale puppyhandel zo lucratief is."Tot voor kort waren we doorvoerland nummer één" zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Daarom voeren we groot actie om het te stoppen."

Het plan van de Britten om de moederhond verplicht bij de verkoop van een nestje aanwezig te laten zijn is volgens hem een mooi gebaar maar gaat de illegale handel echt niet stoppen. "De foute handelaar weet echt wel dat kopers een moederhond willen zien. Dus ze zorgen voor een huis en voor een hond die voor een moederhond door kan gaan." "Als koper heb je dan niet in de gaten dat er elders in een schuur honden volledig worden uitgemolken."

Emotionele aankoop

De dierenbescherming raadt aan om je van te voren goed te bereiden op de koop van een hond. "Dat is het enige wat helpt. Wij hebben geen andere oplossing omdat het gewoon echt niet te controleren is."

Het kopen van een hond is volgens Nagtegaal een emotionele aankoop. "Neem bijvoorbeeld nooit je kinderen mee als je een hond gaat kopen. Als je dan ergens bent en je vertrouwt het niet, durf dan nog maar eens nee te zeggen met een puppy in je hand."

"Google ook eens de naam van de fokker, dan zie je al heel snel of er negatieve ervaringen met de verkoper bekend zijn."

Checklist

Het beste koop je een hond via een asiel of bij bekenden waarvan je weet dat ze maar af en toe een nestje hebben. Twijfel je over de aankoop? Bekijk dan hier de checklist van de Dierenbescherming of de checklist van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren.  

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`