Ga naar de inhoud
EditieNL

'Zeuren over je kerstpakket is ook een beetje traditie'

Kerstpakketten inpakken bij Makro (archieffoto) Beeld © ANP

Het is net zo'n traditie als kertlichtjes en bomen: de kerstpakketten. Uit onderzoek in opdracht van EditieNL blijkt blijkt dat de meeste mensen tevreden zijn over hun pakket. Al hadden ze vaak zelf liever iets anders uitgekozen.

Ragout, pasta, olijfolie, of een fles wijn: het kerstpakket is altijd weer iets waar je met je collega's over kunt praten. Sommigen zijn blij dat ze iets krijgen, anderen vinden het te veel van hetzelfde of wilden liever iets anders. 

Gewoon belangrijk

"Aandacht en waardering is gewoon belangrijk" zegt consultant Chris van den Broek. Wel zegt zij dat er ook verwachtingen mee worden gecreëerd. "Als je eenmaal iets geeft, dan verwachten werknemers het volgend jaar weer." Ook vinden werknemers het belangrijk dat ze iets persoonlijks krijgen. "De traditionele kerstpakketten worden minder gewaardeerd." 

Toch is 82 procent van de mensen tevreden over hun pakket, en dan met name de jongeren. Wel had meer dan de helft, 54 procent, liever zelf een cadeau willen kiezen.  

Waardering

"Het is een kleine blijk van waardering", zegt HR-adviseur Flores van Emmerik. "Maar het kan ook een verkeerde boodschap overbrengen." Bijvoorbeeld als het pakket heel klein of onpersoonlijk is, heeft het een averechts effect. "En helemaal niks doen is echt no go."

Dat bleek ook uit het onderzoek van EditieNL, want 71 procent van de mensen zei wel waarde te hechten aan hun kerstcadeau. Van Emmerik denkt dat je daarbij toch nooit iedereen tevreden kunt stellen. "Zeuren over het kerstpakket hoort ook gewoon een beetje bij de traditie."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.