EditieNL

Van vlees naar soja: McDonald's komt met veganistische burger

20 december 2017 16:56 Aangepast: 21 december 2017 08:51
Beeld © McDonald's

In honderden restaurants in Zweden en Finland kun je hem vanaf volgende week bestellen: de McVegan. Fastfoodketen McDonald’s omschrijft het broodje als een Big Mac, maar dan zonder vlees. Waarom maakt McDonald’s deze overstap naar veganistisch?

De afgelopen jaren is het aantal veganisten toegenomen en in de supermarkt groeit het aanbod van niet-dierlijke producten. Binnenkort kunnen Zweden en Finnen ook naar de McDonald’s voor een veganistische snack: de McVegan, gemaakt van soja en zonder kaas.

Gedwongen

Volgens duurzaam voedselexpert Lars Charas is het een logische en noodzakelijke stap. “De veganistische burger is nodig, omdat er de komende jaren steeds minder vlees zal zijn." Ook zullen overheden de prijs van vlees verhogen, waardoor McDonald’s geen ‘euroknallers’ meer kan verkopen. “Daarnaast is McDonald’s er bang voor dat mensen de fastfoodketen voor de rechter zullen slepen omdat hun ongezonde voedsel voor ziektes heeft gezorgd.”  

Te laat

Na McDonald’s zullen andere fastfoodketens volgen, denkt Charas. “De vraag is of de overstap naar veganistisch niet te laat komt. Klimaatverandering zal de komende jaren een grote invloed hebben op ons voedselsysteem." McDonald’s zal zijn fabrieken moeten veranderen en de manier waarop het zijn eten maakt aan moeten passen, maar Charas twijfelt of dat op tijd zal lukken.

Nederland

De veganistische burger is nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar dat zal volgens Charas niet lang meer duren. "Het maakt niet uit of een burger van vlees is of vegetarisch, zolang hij maar op een burger lijkt die mensen kennen. Of het nu gemaakt is van insecten of soja, dat zal hen een worst zijn.”

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore