EditieNL

Djenna (8) heeft altijd blaasontsteking en antibiotica helpen niet meer

15 december 2017 17:57 Aangepast: 24 januari 2018 08:52
Djenna (8) heeft bijna altijd blaasontsteking. Antibiotica helpen niet. Beeld © Eigen foto

De achtjarige Djenna heeft al drie jaar lang last van blaasontsteking. Die wil maar niet weggaan en geen antibioticakuur helpt. Haar moeder ziet nog maar één oplossing: een behandeling in Georgië met zogeheten bacteriofagen, waar Nederlandse artsen sceptisch over zijn.

Toen Djenna net 5 jaar oud was, werd ze ineens heel erg ziek. Het bleek een nierbekkenontsteking te zijn. Antibiotica hielp haar er bovenop, maar de ontsteking was twee weken later weer terug. 

Na een operatie die het probleem moest verhelpen, kreeg het meisje last van blaasontsteking. Ontsteking na ontsteking. De voorgeschreven antibiotica hielpen steeds maar eventjes. Een week na afloop van elke kuur kwam de blaasontsteking steevast weer terug. 

Bacteriën resistent voor antibiotica

De bacteriën raakten resistent voor de antibiotica en die medicijnen maakten Djenna bovendien erg moe en futloos. Ook hield ze er veel buikpijn aan over, vertelt haar moeder, Karin Meerwijk. "Waarom zouden we haar nog antibiotica geven als die niet helpen en haar alleen nog maar zieker maken? We hebben alle kuren geprobeerd."

Ook Djenna (8) gaat naar Georgië voor fagentherapie

Bekijk hier het verhaal van de 8-jarige Djenna. Zij kampt met blaasontsteking en gaat daarvoor twee weken naar Georgië.

"We kwamen op een punt waarop zelfs de artsen niet meer wisten wat we nog konden doen. De oorzaak is niet weg te nemen. Djenna heeft geen last van verstopping, ze plast inmiddels goed en veegt goed af na plassen of poepen. Maar als we niets doen, gaat het verkeerd. Als ze zwakker wordt, kan het voor haar echt gevaarlijk zijn." 

Ga ervoor, zei de uroloog

Toen hoorde Karin Meerwijk over de behandeling met bacteriofagen in Georgië, een alternatief voor antibiotica. Makkelijk uitgelegd werken bacteriofagen als een soort virus voor bacteriën en kunnen die laten exploderen. Dat doen ze steeds opnieuw tot de bacteriën weg zijn. Meerwijk: "Aan mijn dochtertje leg ik het zo uit: het middel maakt de bacterie stuk en daar merk jij helemaal niets van."

De bacterie die Djenna heeft is uit te roeien, dus ga ervoor, zei de uroloog tegen Meerwijk. "Ook al is de behandeling niet in Nederland, onze arts staat er wel achter." 

Dus vliegt Djenna in januari met haar moeder naar de hoofdstad Tblisi. De behandeling zal twaalf dagen duren. Met een crowdfundactie is ruim 5000 euro opgehaald. Daarmee is ongeveer de helft van de kosten gedekt. De verzekering vergoedt de behandeling niet. 

Nog weinig studies naar gedaan

De moeder van Djenna vraagt zich af waarom bacteriofagen niet in Nederland worden gebruikt. "Hier kunnen toch zoveel mensen bij gebaat zijn nu antibioticaresistentie een steeds groter probleem is?"

Die vraag beantwoorde Marc Bonten, arts-microbioloog aan het UMC Utrecht, onlangs op radio NPO1. Nederlandse medici hebben nog weinig inzicht in wat de behandeling met mensen kan doen, legde hij uit. Daar zijn volgens Bonten weinig goede studies naar gedaan. Voor hem en andere biologen is er ook nog geen bewijs dat het werkt. Er wordt nu waarschijnlijk wel een beginnend onderzoek gestart.

Spannend voor Djenna

Karin Meerwijk heeft alle vertrouwen in de behandeling in Georgië. Daar hebben ze al tientallen jaren ervaring. Ze voelt de steun van de uroloog en heeft inmiddels meerdere mensen gesproken die daar goede ervaringen hebben gehad.

Voor Djenna is het spannend. Ze heeft nog nooit gevlogen en heeft geen idee waar ze naartoe gaat. "Maar ze gaat het ondergaan, want ze weet waarvoor we het doen. Zoals ze het zelf zegt: 'Dan word ik in 2018 weer helemaal beter'."

Zo raken bacteriën resistent:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore