EditieNL

Pootjes omhoog voor het eerste mopshondencafé van Nederland

25 januari 2018 11:00 Aangepast: 17 februari 2018 08:29
Beeld © Getty Images

In plaats van een koekje bij de koffie een natte neus bij de koffie? Dat kan op steeds meer plekken in ons land. Wil je niet zomaar elke teckel of labrador aaien? Dan heb je mazzel. Dit weekend komt in Amsterdam een speciaal mopshondencafé.

Eerder werd in Londen als eerste stad in Europa al een pugcafé (pug is Brits voor mopshond ) geopend en nu volgt Amsterdam. Het café is tijdelijk, van vrijdag 26 januari tot en met zondag 28 januari kan je de hele dag met mopshondjes knuffelen.

Initiatiefneemster Katja Heinrich verwacht ongeveer 70 mopshondjes die dag. "Ik had het in Londen gezien en ik wilde heel graag ook naar een pugcafé, maar dat is er nog niet in Nederland. Dus heb ik het zelf maar georganiseerd." Naast de hondjes zijn er die dag ook gedragsdeskundigen aanwezig om de boel in de gaten te houden en is er een fokker die informatie geeft over het ras. "Er komen niet alleen maar hondeneigenaren op af. Er zijn ook veel mensen die zich hebben aangemeld die gewoon lekker op de grond willen liggen knuffelen die dag.".

via GIPHY

Katten- en hondencafé's vind je tegenwoordig op bijna elke straathoek. Ze zijn zo populair dat dit kattencafé in Nijmegen een kinderlimiet moest instellen omdat de beestjes er een beetje gestrest van werden. 

Diervriendelijk?

Is het eigenlijk wel goed voor de beestjes? De dierenbescherming krabt zich achter de oren over dit fenomeen. "Voor dieren is dit niet een zaligmakend concept. Vooral katten zijn solitaire beesten, die moeten zich kunnen terugtrekken of kunnen verstoppen. Bovendien weet niet iedereen hoe je een kat moet benaderen" laat een woordvoerder aan Editie NL weten.

En hoewel honden gezelschapsdieren zijn, is het volgens de dierenbescherming voor honden ook niet altijd fijn. "Niet elke hond vindt het fijn om gedwongen met ander honden in contact te zijn. Dat kan stress opleveren."

Geen probleem

Maar is het dan helemaal niet goed? Volgens Nienke Edenburg, universitair docent relatie mens en dier van de universiteit Utrecht valt het allemaal wel mee en is het voor honden juist heel goed.

"Je moet wel van je eigen hond weten dat-ie gesocialiseerd is en met andere honden kan. Bij katten is het een iets ander verhaal, die hechten zich veel aan hun territorium. Dus die kun je niet goed overal mee naartoe nemen. Maar als de katten in het kattencafé wonen dan is het geen probleem." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore