EditieNL

Jan's grote teen is nu zijn linkerduim: 'Zonder duim kan ik niet motorrijden'

14 december 2017 17:49 Aangepast: 14 december 2017 23:36
Jan Frantsen met zijn motor én nieuwe linkerduim. Beeld © EditieNL

Jan Frantsen haalde twee jaar geleden zijn motorrijbewijs, maar heeft pas 1700 kilometer gereden. Bij een bedrijfsongeval verloor hij zijn duim, waardoor het rijden niet meer ging. Dankzij een transplantatie, waarbij zijn grote teen op de plek van zijn linkerduim is gezet, kan hij na revalidatie straks weer de weg op.

Op 3 oktober ging Jan onder het mes. Handchirurg Robert de Wijn heeft samen met twee collega's van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk de operatie gedaan. Tegen RTL Nieuws zegt De Wijn ontzettend blij te zijn met het resultaat van de zeldzame ingreep. "Het is zeldzaam omdat het niet vaak voorkomt dat iemand zijn duim verliest en daarna bereid is om een ingewikkelde operatie en lang hersteltraject in te gaan en zijn grote teen op te offeren." 

Nog anderhalf jaar tot pensioen

Miniatuurvoorbeeld

Jan is ook blij. "Er zat nog een centimeter duim. Het bot daarvan hebben ze schoongemaakt en daar hebben ze de grote teen opgezet. Een paar weken geleden bleek dat die botten aan elkaar zijn gegroeid en dat ik met revalideren kon beginnen." 

Daar is hij nu volop mee bezig, de verwachting is dat hij volgende zomer weer voor het eerst kan motorrijden. Daar kijkt Jan naar uit. "Het is mijn grote hobby. Over anderhalf jaar ga ik met pensioen, dan wil ik lekker ritjes maken. Eerst ervaring opdoen in Nederland en dan misschien verder weg." 

Grove motoriek werkt, nu fijne nog

Zonder duim lukte het rijden hem namelijk niet. "Ik kon de richtingaanwijzer niet bedienen en had ook niet echt grip op het handvat. Als ik over een hobbeltje ga, vlieg ik er zo af." Geen goed idee dus. 

Nee, hij vindt het niet raar dat zijn grote teen nu op de plek van zijn duim zit. "Hij is misschien iets groter dan mijn rechterduim, maar dat is het." Als alles goed gaat, kan hij zijn nieuwe duim straks gewoon gebruiken. "De grove motoriek werkt al, de fijne nog niet. Het kan nog wel een jaar duren voordat alle pezen en spiertjes meewerken." 

Op de motor naar Frankrijk

Als het dan zover is, en zijn vrouw ziet hij zitten, gaat Jan misschien wel met de motor naar Frankrijk, of Italië. "Mijn vrouw steunt me enorm. Ook in het rijden, ze heeft ook al achterop gezeten." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Grote teen wordt nieuwe duim: 'Wij zijn trots'