EditieNL

Elke 4 uur plaspauze voor buschauffeurs: hoe lang moet je zonder kunnen?

14 december 2017 16:55 Aangepast: 14 december 2017 23:36
Archieffoto Beeld © Getty

Vier uur lang je plas ophouden, voor buschauffeurs is dit dagelijkse kost. Dat zijn ze zat. Daarom voeren ze vandaag in meerdere provincies met FNV actie voor plaspauzes na elke twee uur. Hebben ze een punt? Hoe lang moet je eigenlijk zonder plaspauze kunnen?

Buschauffeurs hebben vaak diensten waarbij ze continue vier uur achter het stuur moeten zitten, legt Ron Sinnige van FNV uit. Soms duurt het zelfs nog langer voordat er tijd is voor een (plas)pauze. "Als er dan nog vertraging bij komt, wat zeker gebeurt, wordt het steeds krapper. Die rijschema's zijn heel strak. De chauffeurs hebben een kwartier pauze, dus als ze te laat aankomen, moeten ze meteen weer door."

Gemiddeld drie uur tussen elke plas

Gemiddeld gaan mensen zes tot acht keer per dag naar het toilet. "Dat is normaal, met ongeveer drie uur pauze tussen elke plas", vertelt John Heesakkers, uroloog van het Radboud UMC in Nijmegen en bestuurslid van Continentie Stichting Nederland. Met vier uur ertussen, wordt het lastiger. "De buschauffeurs hebben zeker een punt, want het is dan echt moeilijker vol te houden."

Bart Wijsma, uroloog aan het St. Elizabethziekenhuis in Tilburg, voegt daar nog aan toe: "Vier uur ophouden zou moeten kunnen, maar niet als je al moet plassen, dus als er al plas in je blaas zit. Zeker als je 50 jaar of ouder bent, dan wordt je blaas kleiner." Sowieso is het belangrijk je blaas niet te ver op te rekken, waarschuwt Wijsma.

Uiteindelijk lukt plassen helemaal niet meer

Dat beaamt ook Heesakkers. "Je ziet het bij meer beroepen . Als je te lang iets moet doen zonder dat je naar de wc kunt, kan je plasgedrag verstoord raken. Je gaat dan enorm je plas ophouden, dat betekent dat je je bekkenbodemspier gaat aanspannen." Dat is niet goed volgens hem. "Er ontstaat dan een soort van reflexmatige ontspanning van je blaas. Je blaas kan niet goed knijpen, dan krijg je een verstoord plaspatroon. Als je dan uiteindelijk gaat plassen, lukt het ontspannen niet meer." Uiteindelijk zal het je helemaal niet meer lukken om te plassen.

Als je moet plassen, moet je sowieso niet te lang wachten. "Je moet het niet langer dan een half uur uitstellen."

Chauffeurs moeten twee uur pauze

Die vier uur of meer die buschauffeurs soms moeten wachten voor ze naar het toilet kunnen, is dus niet goed, zoveel is duidelijk. Sinnige van FNV: "Soms zijn de chauffeurs genoodzaakt hun behoefte in een fles te doen. Wij willen dat ze elke twee uur pauze krijgen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore