Ga naar de inhoud
EditieNL

Nina (42) is 14 jaar lang ziek gemaakt door haar moeder: 'Ik mocht niet meer lopen en werd ingezwachteld'

Beeld © Nina

Nina Blom is vanaf haar geboorte tot haar veertiende slachtoffer geweest van het Munchhausen by proxy-syndroom. Ze werd al die jaren ziek gemaakt door haar eigen moeder. "Ze heeft me zelfs een euthanasiemiddel toegediend."

Munchhausen by proxy is een hele ernstige vorm van kindermishandeling, waarbij de verzorgers van een kind het kind aanpraten dat ze ziek zijn of daadwerkelijk ziek maken. 

Meestal moeders

In Nina's geval was het haar moeder die haar op hele jonge leeftijd al vertelde dat ze ziek was. In 75 tot 90 procent van de gevallen is de moeder de pleger. "De meeste plegers doen het om een bepaalde aandacht te krijgen. Ze geloven in hun eigen leugens, maar doen het toch bewust", vertelt Nina aan EditieNL. "Ze doen er alles aan om een 'goede' moeder te zijn of te lijken."

"In het begin werd het me nog alleen aangepraat. Als we dan bij de arts waren moest ik doen alsof ik bijvoorbeeld veel buikpijn had", vertelt Nina. "Als ik aan mijn moeder vertelde dat ik geen pijn had, werd ze ontzettend boos. Hoe mondiger ik was, hoe kwader ze werd. Ze maakte dan mijn speelgoed kapot, maar later sloeg ze me en wurgde ze me zelfs."

Euthanasiemiddel toegediend

Na een tijdje praatte ze het Nina niet meer alleen aan, maar maakte ze haar ook daadwerkelijk ziek. Ze diende haar zware medicijnen toe die ze niet had mogen krijgen. "Een tijdje geleden heb ik alle dossiers opgevraagd, daarin stond precies wat ik aan medicatie gekregen heb", zegt Nina. "Ik schrok het meeste van een euthanasiemiddel dat bij mij is toegediend, ik vraag me nog steeds af hoe ze daar aan is gekomen."

Artsen hebben niks gemerkt omdat Nina en haar moeder naar zestien verschillende ziekenhuizen zijn geweest. "Als mijn moeder niet werd geloofd door de arts, gingen we door naar de volgende. Er zijn wel wat artsen met vermoedens geweest, maar door een verhuizing of iets dergelijks bleven dit vermoedens."

Vader deed niets

Nina's ouders waren wel bij elkaar, maar haar vader heeft er niks aan gedaan. "Ik denk dat mijn vader vooral meeging in de leugens van mijn moeder. Sommige vaders zouden opstaan en actie ondernemen, mijn vader niet: pech..."

Nina wist op een gegeven moment niet meer zeker of ze dit zou overleven. "Ik mocht niet meer lopen. Ik lag in bed, ingezwachteld. Ik had een katheter, omdat mijn moeder ook weer allerlei beperkingen zou hebben waardoor ze mij die zorg niet meer kon geven en het dus beter was als ik die een zou krijgen. Dat is het ergste wat me is overkomen."

Opnieuw leren leven

Gelukkig was er een kinderarts die zich toch zorgen maakte om Nina. Ze was doodziek, al haar hele leven, maar er was lichamelijk nog nooit wat gevonden. "Hij heeft actie ondernomen, mijn dossiers doorzocht, een vertrouwensarts geïnformeerd en daarmee overlegd. Toen kwam hij tot de conclusie dat er met spoed actie ondernomen moest worden."

Ineens stonden daar de hulpdiensten op de stoep om Nina thuis weg te halen. "Het was een shock, maar uiteindelijk was ik dolblij. Nadat ik ruim 9 maanden in het ziekenhuis had gelegen, ben ik in een leefgroep gaan wonen", vertelt ze. "Ik moest opnieuw leren eten, leren lopen en eigenlijk leren leven. De vraag: 'Wat wil je drinken?' had ik nog nooit gehoord. Het was heerlijk dat mijn mening ineens gevraagd werd. Ik mocht beslissen welke kleding ik aan deed. Ik was geen object meer, maar een mens."

Die ene kinderarts

Nina is de kinderarts voor altijd dankbaar. "Hij heeft mijn leven gered. Doordat hij kennis had over het syndroom en de symptomen herkende, kon hij mij redden." Daarom zet Nina zich nu in in samenwerking met Stichting StOMbP. Ze geven voorlichtingen. "Het liefst aan iedereen die met kinderen te maken heeft. Als mensen zouden weten waar ze op moeten letten, had het ook bij mij veel eerder ontdekt kunnen worden."

Kamervragen door onduidelijke richtlijnen 

Vanavond wordt er in Zembla aandacht besteed aan het ​Münchhausen by proxy-syndroom. Ze onthullen forse kritiek op Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Volgens deskundigen, die dat vanavond in de uitzending zullen zeggen, doet het meldpunt niet aan waarheidsvinding als ouders worden verdacht van Munchausen by proxy.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.