EditieNL

Sappen en naalden kerstboom zijn giftig voor huisdier

13 december 2017 11:16 Aangepast: 13 december 2017 14:22
Beeld © iStock

De kerstboom: het ene huisdier moet er niets van hebben, terwijl de ander er het liefst de hele dag inhangt. Dat is niet zonder gevaar, waarschuwt de Dierenbescherming.

Zo is het water waar de (afgezaagde) boom in staat ongezond voor je huisdier. "Zorg dat je hond of kat niet uit het water kan drinken waar de boom in staat", schrijft de Dierenbescherming op Facebook. "Dit kan diarree, braken, maag-darmproblemen maar ook problemen met het zenuwstelsel veroorzaken."

Sappen zijn giftig en dennen scherp

"De sappen in de boom zijn giftig voor honden en katten", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Die sappen komen in het water waar de (afgezaagde) boom in staat."

Ook zijn de dennennaalden van de boom gevaarlijk voor de dieren. "Als ze gewoon in de boom zitten, is dat in principe geen probleem, dan laten huisdieren ze meestal wel met rust", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Maar zorg dat er geen dennen in het eten of drinken kunnen komen. Naast het feit dat de giftige sappen ook in de dennen zitten, zijn ze ook nog eens hartstikke scherp. In het ergste geval veroorzaakt dit gaatjes in de slokdarm van het dier."

Kleine aanpassingen

Waarschijnlijk heb je de kerstboom al staan, dat is geen probleem. Nagtegaal geeft nog wel een paar tips waar je op kunt letten: "Om risico's te voorkomen, is het allereerst verstandig om iets over de bak te leggen, zodat het dier hier niet kan drinken. Dat kan heel makkelijk met folie maar ook met een decoratie-zeil."

"Zet ook de eet- en drinkbakjes van je huisdier niet in de buurt van de boom en stofzuig een keertje extra onder de boom door", adviseert Nagtegaal. "In negen van de tien gevallen gaat het goed, maar het is een kleine moeite om een paar aanpassingen te doen zodat ook je huisdier zorgeloos van de kerst kan genieten."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore