EditieNL

Donoren gezocht: 'Poeptransplantatie kan helpen bij slechte darmflora'

12 december 2017 10:26 Aangepast: 12 december 2017 12:38
Beeld © Getty Images

Heb je last van chronische diarree of het prikkelbare darmsyndroom? Dan zou je zomaar baat kunnen hebben bij een poeptransplantatie. Bij chronische diarree hebben poeptransplantaties al bewezen effect gehad, nu gaat het AMC onderzoeken wat het effect is op het prikkelbare darmsyndroom.

Poeptransplantaties hebben zelfs zo’n goede reputatie dat er online filmpjes te vinden zijn waarin wordt uitgelegd hoe je het zelf thuis kunt doen. Of je daaraan moet beginnen, is maar de vraag. 

Poepdonoren gezocht

Naar schatting hebben 5 tot 15 procent van de Nederlanders last van het prikkelbare darmsyndroom. Als bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden, maar er wel klachten zijn, wordt die diagnose gesteld. Klachten worden over het algemeen veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde/spastische bewegingen van de darm.

Het AMC doet nu dus onderzoek naar het effect van poeptransplantaties op dat prikkelbare darmsyndroom. Om dat succesvol te kunnen doen, zoeken ze poepdonoren. "Daarom hebben we publiciteit gezocht", vertelt Marc Benninga, arts en hoogleraar maag, darm en leverziekten.

Transplantatie via de neus

Het onderzoek van het AMC is zeker niet het eerste naar poeptransplantaties. "Er lopen momenteel meerdere onderzoeken naar waar donorpoep tegen kan helpen. Zo weten we al dat het helpt tegen chronische diarree."

Hoe werkt dat dan? "Uit onderzoek blijkt dat mensen met buikpijn een andere darmflora hebben dan mensen die gezond zijn. Bij een poeptransplantatie vervangen de gezonde bacteriën van een donor de zieke bacteriën van een patient", legt Benninga uit. Hoe de poep wordt getransplanteerd? Nou, zo: "De darmen van een patiënt worden leeggemaakt en via een slangetje via de neus worden de gezonde feces ingebracht."

Poepdonorbank

Eerst meer poepdonoren dus. Kan het AMC niet gewoon aankloppen bij de Nederlandse Donor Feces Bank? "We zijn de enige poepdonorbank in Nederland. Ik snap dat het AMC voor hun eigen onderzoek poep wil inzamelen, maar we hebben onze voorraad wel aangeboden mochten ze het nodig hebben", vertelt Ed Kuijper, microbioloog LUMC en in die hoedanigheid ook verbonden aan de poepdonorbank.

Moet iedereen nu rennend naar de donorbank of het AMC om poep te doneren? De donorbank opende in mei 2016 haar deuren en heeft sindsdien al zeker 170 mensen gezien. Dat lijkt een aanzienlijk aantal, maar: "Slechts vijf daarvan zijn goed bevonden. Dus 'even doneren' gaat niet. Daar gaat een diepgravend onderzoek aan vooraf. Het is een moeizaam proces, nog wat moeizamer dan bij de selectie van bloeddonoren."

Duidelijk: de oproep van AMC om meer donoren is een terechte. "Er is nu inderdaad bewezen dat fecestransplantaties helpen bij chronische diarree. Het AMC heeft nu subsidie gekregen om te kijken wel effect het op het prikkelbare darmsyndroom heeft", zegt Kuijper. Zelf doet hij ook onderzoek. "We kijken naar het effect op autisme."

Don't try this at home

Online - met name uit de VS - kun je dus filmpjes vinden hoe je zo’n transplantatie zelf kunt doen. Niet aan beginnen, zegt Benninga. "Nee, doe het niet! Dat kan heel gevaarlijk zijn. Je gaat toch ook niet zelf bloedtransfusies doen? Het kan leiden tot levensgevaarlijke infecties."

Een voorbeeld van zo'n filmpje zie je hieronder. Bekijken is op eigen risico. Arts Benninga raadt de thuistransplantatie dus af. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`