EditieNL

Coltruien, sjaals en gewatteerde jassen: hebben honden warme kleding nodig?

08 december 2017 13:54 Aangepast: 08 december 2017 14:22
Een hond in een Burberry-jasje. Beeld © ANP

De eerste echte sneeuw is in Nederland gevallen en dus ga je warm gekleed de deur uit. Maar geldt dat ook voor je hond? Honden met een jasje aan worden steeds gewoner in het straatbeeld, maar is het eigenlijk wel nodig je hond aan te kleden?

Voer 'hondenkleding' in op Google en je vindt direct tientallen sites met een uitgebreide hondencollectie. Van hoodies en bodywarmers tot gebreide truien met of zonder capuchon. Schattig, vindt de één, zielig vindt de ander. Maar vraag is: moeten we honden warm aankleden met koud weer? "In principe niet", zegt Nederlands beroemdste hondenkenner Martin Gaus. "Wij mensen voelen kou en warmte rechtstreeks op onze huid, maar een hondenvacht isoleert heel goed en werkt als een soort thermoskan."

Toch zijn er uitzonderingen op de regel, zegt Gaus. "Windhonden hebben bijvoorbeeld een erg dun velletje, waardoor het weer wel directe invloed op ze heeft." Ook is het bij kleine honden meer oppassen geblazen dan bij grote. "Het duurt langer voordat in een groot lijf het bloed afgekoeld is. Een klein hondje kan dus sneller koud worden, dat geldt zeker voor kortharige kleine honden."

Onderkoeling

Gaus heeft nog nooit gehoord dat een hond onderkoeld is geraakt. "Doordat ze lopen, gaat de bloedcirculatie heel snel. Maar wil je je hond toch beschermen tegen de kou, dan kun je beter de tenen en voetzolen van de hond insmeren met vaseline. Soms zie je bij honden dat er ijsblokjes tussen de tenen ontstaan. Door vaseline te smeren, vindt het ijs geen houvast." Daarnaast beschermt vaseline tegen pekel. "Als er zout is gestrooid, kan dat irriteren aan de poten."

Over het algemeen is het dus niet nodig om je hond in onesie te hullen. "Als het koud is, heb je het als baasje ook koud, dus ga je gewoon minder lang naar buiten toe", zegt Gaus. Maar je hond aankleden, kan ook geen kwaad, benadrukt de hondentrainer. "Oververhitting zal niet snel plaatsvinden. Maar als de tong van je aangeklede hond op zijn hielen hangt, dan klopt er iets niet. Dat weet elke baas."

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`