EditieNL

Kerstkonijn is het haasje: geen 'diervriendelijke' boutjes in de supermarkt

07 december 2017 17:17 Aangepast: 08 december 2017 00:04
Een konijn in een kooi. Beeld © ANP

Wie voor het kerstdiner een lekker én verantwoord konijnenboutje wil kopen in de supermarkt, komt bedrogen uit. Het vlees heeft (nog) geen ster van het Beter Leven Keurmerk. Hoe weet je nou dat je geen 'kooikonijn' serveert?

Konijnen in Nederland worden nog wel onder industriële omstandigheden gefokt, maar die kooikonijnen liggen hier niet in de supers. Die wíllen namelijk konijnenvlees verkopen met het Beter Leven Keurmerk. Het probleem is alleen dat er amper fokkers zijn die aan de standaarden van dit keurmerk voldoen. 

Diervriendelijker

Albert Heijn verkoopt deze kerst als eerste weer konijnenvlees met een Ster van het Beter Leven Keurmerk, maar geeft zelf ook grif toe: er zijn nog niet genoeg boutjes beschikbaar om het hele assortiment diervriendelijker te maken.

Daarom voldoet een deel van het vlees bij de Appie alleen aan het First Class systeem. Hier krijgen de moederkonijnen iets meer afleiding en ruimte dan in een kooi. Andere supermarkten, zoals Jan Linders, Jumbo en Aldi, verkopen vlees van konijnen die in het zogeheten parksysteem worden gehouden.

Overstappen

Die naam betekent overigens niet wat je zou denken dat het betekent. Er worden weliswaar minder konijnen op een vierkante meter gehouden (12 in plaats van de 17-22 in een kooi), maar de dieren hebben nog steeds geen hooi of stro. Ze krijgen wel meer afleiding en het hok heeft geen dak.

De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) is voorstander van het Beter Leven Keurmerk, maar snapt ook wel dat Nederlandse fokkers nog niet massaal overstappen. 

"Er wordt in Nederland weinig konijnenvlees gegeten, het gaat bijna allemaal naar het buitenland", zegt woordvoerder Maarten Leseman. "In het buitenland is de roep om diervriendelijk konijnenvlees een stuk minder. daardoor is de prikkel voor Nederlandse boeren ook een stuk lager."

Langzaamaanactie 

Vanwege de slechte leefomstandigheden van veel in Nederland gefokte konijnen, voert 'vegan streaker' Peter Janssen vanavond actie op de A58. "Wij willen een verbod op konijnen fokken. We geloven niet in het Beter Leven Keurmerk. Er zijn nog steeds batterijkooien met konijnen, ook in Nederland." 

Met een aantal andere bestuurders gaat hij langzaam rijden op de snelweg, onder een viaduct door waar een groot spandoek op wordt gehangen. Daarop wil hij de supermarkten namen & shamen die nog dieronvriendelijk gefokt konijnenvlees verkopen. 

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`