EditieNL

Volop verkoop licht vuurwerk: liefhebber Pella (28) knalt erop los

07 december 2017 12:40 Aangepast: 08 december 2017 00:30
Pella (L) steekt graag licht vuurwerk af. Beeld © Editie NL

De liefhebbers van het zware spul moeten nog even wachten maar het lichtere vuurwerk ligt al volop in de schappen van de supermarkten. Dit vuurwerk levert nauwelijks gevaar en overlast op, al is niet iedereen het daarmee eens.

"Het gebeurt heel vaak dat groepjes jongetjes allerlei vuurwerk gaan inslaan en hele middagen lopen te knallen in de woonwijk" zegt Arno Bonte van het Meldpunt Vuurwerkoverlast. "De hele maand december wordt er al fors mee geadverteerd door winkels als Big Bazar, Aldi en Lidl. Ook dit vuurwerk leidt tot irritatie."

Dit zogenaamde categorie 1 vuurwerk mag door kinderen vanaf 12 jaar worden afgestoken en is zelfs geschikt voor gebruik binnenshuis.

Groot fan

Pella Weulink (28) is groot fan van het lichtere vuurwerk. "Ik heb hier al een hele tas staan en ik steek ook regelmatig al wat af." Het blijft wel verwarrend welk vuurwerk er nu wel en niet afgestoken wordt. "Mijn moeder vroeg laatst ook of het wel mag, dus niet iedereen is ervan op de hoogte."

Het lichtere vuurwerk ligt nu dus al volop in de supermarkt. Maar het zwaardere vuurwerk mag nog niet verkocht worden. Frits Broks van de Rijswijkse Vuurwerkhal verkoopt het zware én lichte vuurwerk. Hij is bang dat er te weinig controle is op de supermarkten die het lichte vuurwerk verkopen. "Wij worden gecontroleerd en we mogen maar drie dagen vuurwerk verkopen. Lidl en Aldi mogen het hele jaar verkopen."

Vuurwerkdiscussie

De verscherpte vuurwerkdiscussie zorgt er misschien voor dat supermarkten in een gat springen. "Dit is een ontwikkeling die drie jaar geleden is begonnen en het lijkt wel of het elk jaar toeneemt," zegt Bonte. "Ze vergroten er hun omzet goed mee, volgens mij. Maar voor veel wijken is het niet prettig, het zorgt voor veel overlast."

Pella is blij met het assortiment van de supermarkten. "Ik ben vooral fan van het lichte vuurwerk." Samen met haar vriend steekt ze de komende dagen alvast volop vuurwerk af.

De supermarkten hebben inhoudelijk niet gereageerd.  

Bekijk hier de video:

 

Er zijn vier categorieën vuurwerk, ingedeeld naar hoe hoog het gevaar is.

  • Categorie F1: vuurwerk dat zeer weinig gevaar en een te verwaarlozen geluidsniveau oplevert en bestemd is voor gebruik in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk dat bestemd is voor gebruik binnenshuis.
  • Categorie F2: vuurwerk dat weinig gevaar en een laag geluidsniveau oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een afgebakende plaats.
  • Categorie F3: vuurwerk dat middelmatig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een grote open ruimte, en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.
  • Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor gebruik door personen met gespecialiseerde kennis en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`