EditieNL

#Benniebeige: geen huidkleurige bh's voor donkere vrouwen

07 december 2017 16:04 Aangepast: 07 december 2017 18:45
Rowan met 'huidskleurige' ondergoed Beeld © Rowan Blijd

Huidkleurig ondergoed is voor veel vrouwen een uitkomst wanneer ze niet willen dat hun ondergoed doorschijnt. Maar het ondergoed heeft vaak maar één tint. Voor donkere vrouwen is er niks. Daar vraagt #benniebeige nu aandacht voor.

De hashtag hoort bij de gelijknamige actie van het YouTube-kanaal 'Yo Mo!'. Rowan Blijd is initiatiefnemer en vraagt aandacht voor het gebrek aan keuze voor donkere vrouwen bij de grote Nederlandse modehuizen.

Probleem aankaarten

"De grote budget-lingeriewinkels hebben eigenlijk maar één tint huidskleur", vertelt Rowan aan EditieNL. "Toen we de winkelketens daarop aanspraken, kregen we te horen dat we het ondergoed maar zelf moesten verven. Of dat huidkleurig ondergoed helemaal niet in de mode is, dus dat het niet uitmaakt."

"Maar huidkleurige lingerie hoeft niet modieus te zijn," zegt Rowan. "Het is vooral functioneel omdat je het ondergoed niet door je kleding ziet. Maar op dit moment is er dus nog niks voor vrouwen van kleur. En dat willen we aankaarten."

Pamfletten

De actie is gericht op modehuizen Hunkemöller, Sapph, Livera Hema en Zeeman. "We hebben een YouTube-video gemaakt en delen deze maand de pamfletten uit aan de grote modehuizen."

"Ik hoop gewoon dat wanneer ik een lingerie zaak inloop ik kan zien dat er ook aan de donkere vrouw is gedacht", sluit Rowan af.

Bekijk hier de video:

Reacties winkels die huidkleurig ondergoed verkopen

Sapph:

"We ondersteunen de initiatieven. Wij als Sapph hebben in de afgelopen jaren dit soort initiatieven al in het buitenland zien ontstaan. Sapph is zelf als merk er op dit moment minder geschikt voor omdat de focus meer ligt op fashion dan op het basis assortiment waar de huidkleurige BH’s meestal thuis horen. Op dit moment zijn er wat aftastende gesprekken gaande met het Nederlandse initiatief Women of Colours om te kijken waar Sapph ondersteuning kan bieden in de lancering." 

Zeeman:

"Er zijn twee redenen waarom we geen andere tinten verkopen:
Ten eerste zijn zowel de lichte huidskleur als de donkere huidtintkleuren, zoals bruin, nu niet actueel in het modebeeld. Anders zouden we wel ondergoed in die tinten maken.  
En ten tweede merken wij tot nu toe niet dat er vraag is naar ondergoed in andere huidtinten, omdat het probleem van het doorschijnen dan minder speelt. Als onze klanten daar wel om gaan vragen, gaan we daar een antwoord op zoeken."

Livera:

"Wij verkopen al zeer veel verschillende kleuren bh's, waaronder witte, zwarte, taupe, (licht en donkerder) beige bruin en brons kleurige bh’s. Wij noemen dit geen huidkleurige bh’s want elke huidskleur is anders. We kunnen helaas niet voor elke afzonderlijke vrouw een bh maken. Maar iedereen is welkom bij ons en we helpen iedere vrouw graag de juiste keuze te maken. En wat betreft de zichtbaarheid onder een wit shirt adviseren we verrassend: rood."

Hema: 

Heeft de initiatiefneemster van #benniebeige per mail uitgenodigd om dit met haar te bespreken. 

H&M:

Heeft nog geen officiële reactie gegeven. 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore