Ga naar de inhoud
EditieNL

6-jarige krijgt oefentekst met 'poep, pis en mep', moeder klaagt bij school

Beeld © iStock

Een moeder uit Beuningen schrok zich rot toen haar dochter thuis kwam met oefenwoordjes van school. Het verhaaltje begon namelijk met 'ik mep rik'. Volgens haar zijn dat geen zinnen die haar dochter zou moeten leren.

De lijst die haar 6-jarige dochter mee had gekregen van basisschool De Vuurvlinder zat vol met woorden als 'mep', 'poep' en vorig week zat er zelfs 'pis' tussen. "Dit is niet de manier hoe ik mijn dochter opvoed", zegt ze tegen De Gelderlander. "Maar toen ik met de lijst naar de juf ging deed ze er lacherig over."

Tekst gaat verder onder de foto​

Miniatuurvoorbeeld

 

Hele dag poep en pis

De teksten die de dochter van Joyce mee had gekregen, zijn geschreven door Maike van jufmaike.nl. Docenten nemen de teksten van haar site over.

"De verhaaltjes die ik schrijf zijn voor kinderen die pas net kunnen lezen", zegt Maike tegen EditieNL. "Kinderen hebben het de hele dag over poep en pis, dus ik zou niet weten waarom dit zo erg is."

Het is volgens Maike een hoop gepuzzel om teksten te schrijven voor jonge kinderen. "Ze kennen nog niet veel letters", zegt Maike. "Dit soort woordjes komen dan veel voor. De verhaaltjes gaan helemaal niet écht over poep en pies."

Niet erg

Toch is er niks aan de hand als kinderen dit soort woorden gebruiken. "Dit zijn woorden waar kinderen ongelofelijk van houden op die leeftijd en die zijn totaal niet slecht voor een kind", zegt pedagoog Marina van der Wal. "Maar misschien hadden de leraren de ouders wel even kunnen inlichten."

"Om te voorkomen dat kinderen straks alleen maar vieze woordjes gaan gebruiken, is het misschien slim om er een spelletje van te maken", zegt van der Wal. "Zet bijvoorbeeld na het eten een kookwekker en probeer dan samen zoveel mogelijk vieze woordjes te zeggen. Dan is dat het vieze woorden moment van de dag en zullen ze het later minder interessant vinden."

Nooit klachten gehad

Maike is wel een beetje verbaasd over de verontwaardiging van moeder Joyce. "Ik heb nooit eerder klachten gehad over mijn verhaaltjes," zegt ze. "Soms weleens een mailtje, maar de belevingswereld van kinderen gaat gewoon hierover. Er zijn wel ergere dingen in het onderwijs om je druk over te maken."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.