EditieNL

Gerben tekent als eerste Nederlander een Suske en Wiske: 'Dat wil je toch gewoon!'

05 december 2017 16:30 Aangepast: 05 december 2017 18:33

Naast Donald Duck moet het wel een van de meestgelezen strips zijn in Nederland: Suske en Wiske. Striptekenaar Gerben Valkema kreeg de vraag of hij de eerste in een reeks hommages wilde tekenen van het iconische duo en dat stripalbum ligt morgen in de winkels.

Dat hij deze hommage mocht tekenen, voelt voor Valkema als een grote eer. "Natuurlijk! Suske en Wiske is een strip die bijna iedereen gelezen heeft. Sterker nog, elke volwassene verslindt 'm nog steeds. Het is zo'n onderdeel van onze cultuur."

In totaal is hij er zo'n negen maanden mee bezig geweest. "Ik kon er niet fulltime aan werken, dus dat deed ik in de avonden en weekeinden." Naast zijn dagelijkse strip Elsje en andere werkzaamheden, besteedde hij wekelijks 40 tot 50 uur aan de strip. "Dat wil je toch gewoon doen met zo'n opdracht."

Wiskes karakter

Lambik leverde de meeste voldoening op qua schmieren, zegt Valkema, al vond hij ieder personage op zijn manier leuk om te tekenen. "Wiske was het lastigste. Met een eierkopje, zoals Willy Vandersteen haar gaf, kreeg ik haar expressies niet in de vingers." 

Gelukkig kreeg hij alle vrijheid om haar uiterlijk aan te passen aan zijn stijl. "Haar karakter is natuurlijk hetzelfde gebleven. Het idee was om een hommage te maken, niet een persiflage of een parodie."

Suske en Wiske - Cromimi

In deze speciale editie ontdekken Jerom en Lambik dat een Belgische expeditie aan het begin van de 20e eeuw naar de Himalaya trok en daar een cro-magnonmens vond. Het ijsblok met de mens erin namen ze mee en ligt sindsdien in een museum. Natuurlijk kunnen de vrienden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaan ze op zoek in de kelders van het museum. De Franse scenarioschrijver Yann Le Pennettier schreef het scenario van Cromimi.

Leuk om te tekenen

Miniatuurvoorbeeld

Scenarioschrijver Yann Le Pennettier gaf Valkema de samenvatting van het verhaal door toen het project begon. Daarna pingpongden ze elke keer acht tot tien pagina's heen en weer. "Ik heb een heel klein beetje invloed gehad," zegt hij, "maar het blijft natuurlijk zijn verhaal."

Wel overlegden ze over de grappen, elementen die het verhaal nog miste, enzovoorts. "Dat werkt beter dan dat iemand het verhaal over de schutting gooit en 'succes ermee!' zegt."

Over andere hommages moet Valkema even nadenken. "Aan Elsje heb ik mijn handen wel vol. Maar lange verhalen zijn toch wel erg leuk om te tekenen, dus dat zou ik graag nog wel een keer willen doen!"

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`