Ga naar de inhoud
EditieNL

Jongeren bijna doodgevroren na avond stappen: hoe krijg je ze veilig thuis?

Nog een paar weken, en dan is het weer tijd voor de oud-en-nieuwfeesten. Hét momentje voor een biertje of drie-vier-tien. Maar waar veel jongeren zich niet bewust van zijn, is dat de combinatie van alcohol en kou dodelijk kan zijn.

Afgelopen weekeinde was het raak in de Hoeksche Waard. Tot drie keer toe moest de politie ingrijpen bij stomdronken jongeren die bijna onderkoeld waren geraakt, twee daarvan waren door hun vrienden achtergelaten. Als ze niet door voorbijgangers waren gevonden, had het in de vrieskou heel naar met ze kunnen aflopen. 

Onderkoeld

Het voorval is zeker geen incident. Jaarlijks belanden zo'n 900 jongeren op de eerste hulp met een alcoholvergiftiging. In de winter komt daar nog een tweede symptoom bij: onderkoeling.

"De helft van de jongeren die in de winter binnenkomen zijn licht onderkoeld", zegt kinderarts Nico van der Lely. "Vijf procent is echt onderkoeld." Je bent onderkoeld als de kerntemperatuur van je lichaam onder de 34 graden komt.

In je T-shirt naar huis

Van der Lely heeft gemerkt dat jongeren in de winter tot anderhalve graad koeler binnenkomen dan in de zomer. "Als je buiten op de grond gaat liggen, koel je razendsnel af." In combinatie met alcoholgebruik gaat dat extra snel. "Als je veel alcohol drinkt, zetten de haarvaten in je huid uit. Daardoor verlies je sneller warmte." 

Het gevaar van onderkoeling schuilt er ook in dat je zelf niet doorhebt dat je het koud hebt als je aangeschoten of dronken bent. Dat komt door het verdovende effect van de alcohol - en het verklaart ook hoe jongeren bij temperaturen onder nul in hun T-shirt naar huis fietsen.

Grote gevolgen

Het is lastig om pubers ervan te overtuigen dat dat geen goed idee is. Er is eigenlijk maar één manier waarop je zeker weet dat je kinderen veilig thuiskomen, zegt opvoedkundige Marina van der Wal. "Door ze zelf te halen. Dat betekent dus dat jij de bob bent, als je kind gaat stappen."

"Natuurlijk geef je je kinderen mee dat ze ook voor anderen moeten zorgen, dat dat ook onder vriendschap valt. Alleen, met drank op valt dit weg. Pubers moeten bepaald gedrag nog aanleren. Ze maken fouten, daar leren ze zelf van te denken, en soms zijn die fouten helaas met grote gevolgen."

Vertrouwen is belangrijk

Dat betekent niet dat de jongeren die in de Hoeksche Waard hun vrienden achterlieten er makkelijk vanaf moeten komen, vindt Van der Wal. "Dat mag zeker niet onbesproken blijven, dus daar ligt nog wel een klusje voor de ouders."

En ze heeft nog een tip: zorg ervoor dat je kind je belt als er écht iets is. "Je ziet dat veel pubers hun ouders niet bellen als er dingen gebeurd zijn die eigenlijk niet kloppen. Geef je kinderen dat wel mee. Zeg: 'Ik ben je ouder, als het misgaat wil ik graag jouw ouder zijn en je helpen'. Dat vertrouwen is heel belangrijk."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: EditieNL