Ga naar de inhoud
EditieNL

Milieuorganisaties willen verbod op glitters: 'Het komt allemaal in de natuur terecht'

Beeld © iStock

Glitterconfetti, glittertaarten, glittermake-up: alles is leuker met glitter. Wie wordt er nou niet vrolijk van? Milieu-organisaties dus. Zij willen er een verbod op omdat het schadelijk zou zijn voor het milieu en dierenwelzijn.

Milieuwetenschappers van de Massey University in Nieuw-Zeeland willen dit verbod omdat de kans op vervuiling, van vooral oceanen, te groot is om te negeren. "Als mensen aan glitters denken, denken ze aan feest. Maar in werkelijkheid zijn het kleine stukjes plastic, die zó klein zijn dat ze overal terecht komen", vertelt vertelt onderzoeker Trisia Farrelly aan Independent. "Alle glitters die kleiner zijn dan vijf milimeter moeten verboden worden", vinden de onderzoekers.

'Verstoord de voedselketen'

Ook de Partij van de Dieren is voor een verbod op glitters. "Het is inderdaad slecht voor het milieu", vertelt Frank Wassenberg. "Het komt in de natuur terecht en verstoort op deze manier de voedselketen én het hormoonstelsel.""Glitters hoeven niet per se verboden te worden, maar laten we het gewoon van milieuvriendelijke materialen maken. De discussie hierover staat binnenkort op het programma van de Europese Unie, dus laten we hopen dat er snel vooruitgang wordt geboekt."

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.