EditieNL

Bewezen: vrouwen zijn toch kleinzeriger dan mannen

30 november 2017 14:53 Aangepast: 30 november 2017 22:24
Archieffoto. Beeld © Getty Images

Het is een eeuwige discussie tussen de seksen: zijn mannen of vrouwen kleinzeriger? Vrouwen wijzen vaak naar de man, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat juist vrouwen sneller pijn ervaren.

De wetenschappers van het RadboudMC deden landelijk onderzoek onder 9000 mensen. "We hebben eerst een vragenlijst afgenomen waarbij we de deelnemers situaties voorlegden. Bijvoorbeeld: als je je teen stoot, hoeveel pijn doet dat dan?", vertelt onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson aan Editie NL.

Bij een deel van de groep werden de uitslagen van de vragenlijst vergeleken met een fysieke pijnmeting, waaruit bleek dat sommige mensen sneller pijn ervaren. Dat is geen verrassing, maar wel opvallend was dat vrouwen beduidend sneller pijn ervoeren dan de mannelijke deelnemers.

Chronische pijn

"Dat is heel verrassend, maar vooral belangrijk, omdat er tot nu toe schrikbarend weinig onderzoek is gedaan naar het verschil in pijnbeleving tussen mannen en vrouwen", zegt Blaney Davidson. 

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben last van chronische pijn en bezoeken artsen of fysiotherapeuten, slikken medicatie of melden zich ziek op het werk. Dat leidt tot hoge maatschappelijke kosten. "Zeker bij chronische pijn is het dus belangrijk mannen en vrouwen anders te benaderen." 

Sport en enge filmpjes

De wetenschappers hadden nog een opvallende tip voor vrouwen die chronisch last hebben van pijn: kijk naar pijnlijke beelden of ga sporten. De deelnemers keken tijdens het onderzoek naar een vrolijk, pijnlijk of neutraal filmpje.

"Vooral vrouwen worden na het kijken naar een pijnlijke film, zoals sporters die een been breken, ongevoeliger voor pijn'', zegt Blaney Davidson. Ook regelmatig sporten kan er vooral bij vrouwen voor zorgen dat de pijngrens hoger wordt.

Geen aanstellers

Dat vrouwen sneller pijn hebben, betekent overigens niet dat vrouwen meer dan mannen klagen over pijn, zegt Blaney Davidson. "Feit is dat vrouwen eerder pijn ervaren. Maar dat zegt niks over hoe zij, en mannen, daar vervolgens mee omgaan."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore